Un jutjat es posa del costat dels treballadors de la Fundació Salut Empordà

Determina que no es podia suprimir la paga extra de Nadal de l'any 2012

El Jutjat social 1 de Figueres conclou que la Fundació Salut Empordà no podia suprimir la paga extra de Nadal de l'any 2012 perquè no és una entitat pública. La sentència determina que eliminar la paga "no s'ajusta a dret" i resol que tota la plantilla té dret a cobrar-la. La sentència dóna la raó als sindicats que van recórrer a la via judicial per reclamar la paga extra.

La Fundació Salut Empordà s'encarrega de gestionar l'hospital de Figueres i l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala i té una plantilla d'uns 800 treballadors. La sentència es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si acaba essent ferma, els empleats hauran de fer una reclamació per cobrar la paga extra.

El 27 de setembre de l'any passat, la direcció de la Fundació Salut Empordà (FSE) va comunicar al comitè d'empresa la decisió de suprimir la paga extraordinària de Nadal. La direcció argumentava que estava obligada a fer-ho en compliment de la mesura adoptat per l'Estat que afectava tots els funcionaris. El reial decret del govern de Mariano Rajoy eliminava la paga extra per necessitats d'estalvi.


La FSE, a més, va argumentar que els diners destinats a aquesta paga permetrien compensar "l'apujada de l'IVA, la pèrdua de bonificacions de la Seguretat Social, les desviacions d'ingressos i altres desajustos en el pressupost de la Fundació". La mesura afectava uns 800 treballadors dividits entre la plantilla de l'Hospital de Figueres, el sociosanitari Bernat Jaume i l'ABS de l'Escala (Alt Empordà).

Els sindicats van recórrer a la via judicial i van presentar una demanda per conflicte col·lectiu. La van signar CCOO, UGT, el Sindicat de Metges, SATSE, USOC, CATAC-CTS i CSI-F que consideraven que la Fundació Salut Empordà no podia aplicar aquesta mesura perquè no és una entitat pública.

Ara, el Jutjat Social número 1 de Figueres els hi ha donat la raó. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Elena Mercado, conclou que la Fundació Salut Empordà "no és una fundació del sector públic" perquè no compleix amb cap dels requisits legals per ser-ho.

La sentència analitza tots els supòsits en què una entitat com la Fundació Salut Empordà podria pertànyer al sector públic. La Fundació no es pot emparar en cap dels tres requisits que preveu la llei. Ni per origen, perquè no la va fundar cap organisme públic sinó que va néixer gràcies a la donació d'un matrimoni figuerenc al segle XIV.

Maniobra intencionada

Ni per constitució del Patronat perquè no tenia majoria de representants públics fins que van modificar els estatuts el mateix setembre del 2012. "En realitat aquesta modificació en la composició del Patronat (sense una necessitat urgent i raonable) és fruit d'una maniobra intencionada per presentar l'Hospital de Figueres com una fundació controlada pel sector públic, com un mitjà d'avalar les mesures de retallada salarial als treballadors", recull la sentència.

Ni tampoc per pressupost perquè tot i que més del 90% dels ingressos de la Fundació provinguin del Servei Català de Salut, la llei no preveu que això sigui per si sol circumstància que acrediti que es tracta d'una entitat del sector públic.

De fet, la sentència arriba a considerar lògic que la majoria dels ingressos provinguin de la Generalitat perquè la Fundació Salut Empordà és una organització sense ànim de lucre que es dedica a gestionar centres sanitaris i està inclosa dins el conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP).

En conseqüència el jutjat social 1 de Figueres declara "que no s'ajusta a dret la decisió empresarial de no abonar als treballadors la paga extraordinària de Nadal" i que la plantilla "té dret a percebre-la".

La sentència no és ferma i es pot recórrer presentant recurs de súplica davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si la sentència acaba essent ferma, els treballadors hauran de presentar una reclamació per cobrar la paga extra de Nadal de l'any 2012.