La Policia Local de Palafrugell fa seguiment de 77 casos de violència masclista

Tambe tindrà una comissaria d'estiu per reforçar la presència a les platges del municipi

Palafrugell (Baix Empordà) ha celebrat avui la diada del Patró de la Policia Local al Teatre Municipal on s'han posat de relleu les dades de les actuacions efectuades al llarg de l'any passat.

En aquest sentit, en destaca en primer lloc, l’augment de serveis realitzats durant el darrer any, en concret 1.700 serveis més que un any abans. Així doncs, durant el darrer any, el Cos ha protagonitzat total de 17.729 actuacions.

En l’àmbit de la violència masclista a Palafrugell hi ha  77 víctimes en seguiment actiu, de les quals 45 tenen ordre de protecció vigent i 17 estan incloses i protegides dins l’APP Policial M7. Aquesta darrera feina es fa conjuntament amb el Cos dels Mossos d’Esquadra.

La Unitat Canina ha realitzat 82 serveis, intervenint directament en l’aixecament de 108 actes i 3 detinguts per salut pública; ha fet xerrades a centres educatius arribant a més de 2.000 nens de la nostra comunitat i 3 col·laboracions amb altres cossos policials.

Pel que respecta a la Unitat de Dron, remarquen que ha actuat en 86 serveis. Aquests es poden dividir en controls de trànsit, seguretat ciutadana, protecció civil, decret de sequera, reconstruccions d’accidents, emergències, residus i cobertures de grans esdeveniments.

La unitat de Policia Administrativa ha tramitat un miler d’actes aixecades. S’han realitzat inspeccions i campanyes relacionades amb abocament de residus, medi ambient, venda d’alcohol, joc i espectacles, control de gossos perillosos (de les que s’han tramitat 52 actes), o la campanya de joguines de Nadal, en la que es varen inspeccionar més de 15.500 joguines, i es van retirar un 0,3% per constituir un risc pels nens del municipi.

També s’ha incidit en la millora des de l’inici de la campanya fa 4 anys, quan on es van retirar un 5% dels articles revisats. Enguany es va adquirir un sonòmetre i formar sis agents de la comissaria pel seu ús i la realització dels informes pericials pertinents.

Dins de l’àmbit de la seguretat viària s’han atès un total de 310 accidents el 2023, un d’ells greu, 24 més que el 2022, sent les distraccions al volant i les causes imputables al conductor el principal motiu d’accidentalitat.

Cal destacar que la mobilitat per les carreteres aquest any ha augmentat en 347.841 vehicles respecte al 2022, tenint un total de 12.030.595 de desplaçaments. S’han tramitat 150 alcoholèmies administratives, 41 alcoholèmies penals, 54 drogotests positius, 4.631 denúncies per OOMM i 653 pel SCT.

D’altra banda, la unitat de Policia Comunitària ha realitzat 3.699 serveis. S'han obert 160 casos d’atenció i seguiment directes per diferents causes, enfront dels 115 del 2022, significant un augment d’un 71,8%. Relacionat amb els infants i adolescents, s’han realitzat xerrades d’educació viària, sobre civisme, convivència, i sobre drogues i les seves conseqüències a més de 2.000 alumnes.

S’han fet més de 1.105 contactes directes i personals amb les diferents entitats, associacions culturals, associacions de veïns i comerciants de la població.

Finalment, destaquen la tasca de l’Oficina Conjunta de denúncies entre Policia Local i Mossos d’Esquadra de la Bisbal. Durant el darrer any s’han recollit 4.388 denúncies i s’han atès a més de 5.000 ciutadans.

S’han atès un total de 15.398 trucades telefòniques i més de 7.000 persones a les dependències del cos. Dins de l’àmbit penal s’han fet 114 detencions i  98 persones investigades. S’han aixecat un miler d’actes, i s’han fet 1.102 proteccions escolars a les entrades i sortides dels infants i joves del municipi.

Durant el seu discurs, el cap de la Policial Local de Palafrugell, David Puertas, ha posat en valor el cos esmentant que “la professió policial és més que una feina; és un compromís amb la seguretat i el benestar de la nostra societat. Tots els policies actuem davant de qualsevol situació per garantir la pau social i l’ordre públic, defensem la justícia i, en moments d'incertesa, donem seguretat als nostres ciutadans”.

D’altra banda, l’alcalde del municipi, Juli Fernández, ha remarcat la tasca del cos i ha destacat que “durant aquest mandat hi ha el compromís de dotar amb més efectius el cos de la Policia Local i treballar per tenir una policia de proximitat”. En aquest sentit, ha esmentat que “es treballa per comptar en un futur pròxim amb un espai a les zones de platja perquè el cos hi tingui més presència durant la temporada d’estiu”.