Girona dubta que el Campus de Salut estigui acabat abans del 2030

El regidor Xavier Aldeguer afirma que aquest any es farà la cessió de terrenys

El regidor de Salut de l'Ajuntament de Girona, Xavier Aldeguer, veu "just" que el Campus de Salut -que ha d'incloure el nou hospital Trueta- estigui acabat el 2030, el termini que té el Govern en ment.

Així ho ha afirmat el regidor en una entrevista a Girona FM, on ha explicat que Salut posa aquest any per "tenir-ho a l'horitzó", però es mostra escèptic que tot el complex sanitari estigui acabat d'aquí a sis anys.

"Potser Salut només tenia present l'hospital", ha matisat. Per altra banda, el titular de Salut ha assegurat que al llarg d'aquest any els ajuntaments de Salt i Girona hauran de cedir els terrenys a la Generalitat perquè avanci en la construcció d'aquesta nova infraestructura. El regidor veu viable enllestir-ho aquest any.

En aquest sentit, el campus incorporarà "un districte d'innovació" que segueix un procediment més lent. Aldeguer considera que és "normal" que es vagi a remolc del nou Trueta, ja que els projectes d'innovació i recerca que hi haurà al voltant del nou hospital també hauran d'anar en consonància amb el que es faci dins del Trueta i del Santa Caterina, els dos hospitals que s'englobaran en el mateix campus.

El Trueta ha quedat "petit"

Malgrat tot, el regidor afirma que el Trueta "ha quedat petit" i per això confia que el nou centre sigui una realitat com més aviat millor. Xavier Aldeguer recorda que l'edifici de l'actual Trueta és dels anys 50 i des d'aleshores ha canviat molt la concepció de la salut. "Ara ja no només necessitem una sèrie de despatxos on els pacients vinguin de visita", afegeix, "cal tota una tecnologia al darrera i noves especialitats com ara la psicologia o la fisioteràpia".

Per altra banda, troba encertat que el nou Trueta faci una reserva d'espai. El regidor recorda que la pandèmia va posar sobre la taula la necessitat de "tenir un espai disponible per a situacions potencialment emergents".

Cessió de terrenys al 2024

Sobre la cessió de terrenys al Departament de Salut, el regidor de l'Ajuntament de Girona es mostra confiat que es podrà fer aquest mateix 2024. Si bé és cert que ha admès un cert endarreriment en les tramitacions urbanístiques per part del consistori gironí, Xavier Aldeguer ha recordat que "la major part assistencial" es farà en terrenys de Salt.

Això vol dir que si el consistori saltenc té tots els tràmits a punt, pot començar a cedir els terrenys i el Departament de Salut avançar en el projecte de construcció. "No som un fre", ha afegit el regidor gironí.

El retard per part del consistori gironí es deu al fet que una part dels terrenys estan en zones "potencialment inundables" i això suposa un procediment més llarg de l'habitual.

Per altra banda, Aldeguer ha tret ferro a la guerra entre Salt i Girona i destaca que no hi ha "una competència entre els dos municipis" per veure qui va més de pressa o qui té més serveis.

El titular de Salut a l'Ajuntament de Girona ha recordat que el projecte del Campus de Salut mostra que "cal anar units" per fer "competència a la metròpolis de Barcelona". "Si volem mantenir la capacitat de generar talent i diferenciar-nos, ens hem d'unir tots", ha conclòs Xavier Aldeguer.