La primera comunitat energètica de Banyoles s'ubicarà al Museu Darder

Dos terços de l'energia es distribuiran a famílies vulnerables i la part restant serà per a l'equipament

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) crearà la primera comunitat energètica del municipi al Museu Darder, on instal·laran 74 plaques fotovoltaiques. Es preveu que aquesta instal·lació generi 36.082 kWh a l'any i el consistori preveu adjudicar les obres en les pròximes setmanes i costarà uns 80.000 euros.

De tota aquesta energia que produeixin les plaques fotovoltaiques es destinarà un terç al subministrament del museu banyolí. Les dues terceres parts restants es distribuiran a una vintena de famílies en situació vulnerable o que pateixin pobresa energètica, que s'hauran d'apuntar a la comunitat energètica. En el cas en què sobrés energia, s'obrirà la comunitat a altres veïns de Banyoles que no estiguin en situació vulnerable.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha anunciat que el projecte ja està molt avançat i que falta adjudicar la instal·lació de les plaques solars que hi haurà al museu Darder. Es tracta de 74 plaques de 31 kWp i tindran una potència pic de 415 Wp. L'eficiència inicial serà del 21,4% i el rendiment, del 87,4% al cap de 30 anys. A més, s'instal·laran dos inversors amb una eficiència del 98% i una nova escomesa que permetrà abocar a la xarxa elèctrica tota la producció energètica.

De tota l'energia que generi el camp fotovoltaic, una tercera part serà per al consum del mateix museu Darder. Les dues terceres parts restants seran per a una vintena de famílies vulnerables o que pateixin pobresa energètica.

Noguer ha recordat que hi havia altres equipaments amb més extensió de sostre per instal·lar-hi plaques solars, però que han optat per posar-les a prop d'on viuen les famílies que estan en situació vulnerable. "Podríem haver anat al pavelló de la Farga, però els habitatges queden més lluny", ha afegit l'alcalde.

Per això, el batlle recorda que "l'essència" de la comunitat energètica és que s'abasteixi a persones del radi més proper a la zona on es produeix l'energia per evitar pèrdues de flux elèctric pel camí. Ara, Miquel Noguer ha remarcat que iniciaran una "primera prova" i analitzaran el funcionament d'aquesta comunitat. A partir d'aquí decidiran com fan evolucionar el projecte.

El que sí que han remarcat és que en el cas en què no hi hagi prou famílies en situació vulnerable interessades a participar de la comunitat, l'obriran a tota la població. El projecte tindrà un cost d'uns 80.000 euros i compta amb una subvenció de la Diputació de Girona d'uns 40.000 euros més. Es preveu que la comunitat energètica aporti un estalvi d'emissions de 9.000 kg de CO2 a l'any.