Girona homenatja els sindicalistes detinguts a la fàbrica Torras-Hostench fa 50 anys

S’ha col·locat una placa a la Gran Via de Jaume I, davant l’antic Govern Civil de la ciutat

L’Ajuntament de Girona i Comissions Obreres han homenatjat aquesta tarda les sis persones que van ser detingudes fa 50 anys per organitzar unes de les primeres comissions obres de les comarques gironines a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter.

En memòria d’aquests treballadors i treballadores, s’ha col·locat una placa a la Gran Via de Jaume I, davant per davant del que havia estat l’antic Govern Civil i que actualment és la Dependència Provincial de l’Àrea de Treball i Immigració de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha presidit l’acte acompanyat per la secretària general de Comissions Obreres de Girona, Belén López Sánchez, i una de les persones detingudes, Xavier Corominas Mainegre.

La commemoració ha comptat també amb l’assistència de diversos regidors i regidores del consistori, com el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats; la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones i Convivència, Núria Riquelme, i la regidora d’Educació, Queralt Vila.

“Avui reivindiquem la lluita d’una classe treballadora que va defensar els seus drets socials i polítics fins el final. És un homenatge a totes i tots aquells gironins gironines i anònims que durant el Franquisme i la Transició van impulsar una ciutat i un país més justos”, ha remarcat l’alcalde.

Sota el títol de “La repressió obrera a Girona a finals del Franquisme”, la placa fa un repàs dels fets històrics que s’han rememorat avui i clou el text assenyalant que “En el 50è aniversari de les detencions, la ciutat de Girona recorda aquests fets i reivindica la lluita pels drets de les treballadores i treballadors”. La informació es pot consultar també en castellà, anglès i francès i la peça inclou un codi QR que dirigeix a la pàgina web del Museu d’Història de Girona per ampliar el contingut.

Els fets

El 14 de gener de 1974 el règim franquista va detenir sis persones –cinc homes i una dona– per constituir una comissió obrera a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter. Aquestes treballadores i treballadors van ser acusats pel Tribunal del Orden Público de Madrid d'associació il·lícita i de propaganda il·legal i van ser detingudes als calabossos de la comissaria de l’antic Govern Civil durant els primers dies i, posteriorment, empresonades entre una setmana i quinze mesos a la presó del Pont Major.