Un centenar de treballs es presenten als XV Premis Carles Rahola

El premi Miquel Diumé al millor treball en ràdio rep la xifra de participants més alta

Els XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local han rebut cent propostes que signen 108 autors a les diferents categories en què se subdivideixen els guardons. Això fa que, en tota la història dels premis, la del 2024 sigui la cinquena edició en què s'han rebut més treballs. Com ja és habitual, la que en concentra més és la de fotografia de premsa (amb 33 instantànies presentades per onze professionals).

Destaca també que el premi Miquel Diumé, que distingeix els millors treballs en ràdio, ha rebut la xifra més alta de participants de totes les seves edicions; en concret, disset programes fets per 29 professionals. Els guardons, que convoquen la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes, es lliuraran el 29 de febrer a l'Auditori.

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local tenen com a objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa en qualsevol format, àmbit i estructura.

Organitzats per la Diputació i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, els guardons de subdivideixen en set categories, a les quals s'hi suma la beca que atorga l'Ajuntament per fomentar la recerca sobre la història del periodisme.

Ara, un cop tancat el termini de presentació, ja se sap quants treballs optaran a les diferents categories. Aquest 2024 en seran cent, que signen 108 participants. "Les xifres fan que aquesta XV edició sigui una de les més concorregudes de la història dels Rahola: és la cinquena tant en nombre de treballs com de participants", destaquen la Diputació i el Col·legi.

La categoria a la qual s'han presentat més treballs ha tornat a ser la de fotografia de premsa, amb 33 imatges presentades per onze professionals. La segueix de molt a prop la de premsa, amb 29 treballs -molts escrits col·lectivament- que signen 43 periodistes. En tercer lloc se situa el premi Miquel Diumé al millor treball en ràdio, al qual concursen disset programes realitzats per 29 professionals. "Cal remarcar que aquesta és l'edició amb més treballs en aquesta categoria", destaca l'organització.

En televisió s'han doblat tant els treballs com els participants de l'edició anterior, i aquest 2024 hi concursen deu propostes que han presentat deu professionals. La categoria de comunicació institucional ha rebut sis propostes elaborades per set persones. Les categories amb menys participació han estat, en aquesta ocasió, les d'informació digital i la de projecte de comunicació periodística, amb tres treballs fets per cinc professionals, i dues candidatures presentades per tres participants, respectivament.

Totes les categories estan dotades amb 1.000 euros, llevat del Premi al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

Fomentar la recerca

Els guardons es complementen amb la beca dels Premis Carles Rahola, que convoca l'Ajuntament de Girona en col·laboració amb la Diputació i el Col·legi. Dotada amb 3.000 euros, vol fomentar la recerca sobre la història del periodisme i la comunicació a les comarques gironines.

S'hi poden presentar tant periodistes col·legiats com estudiants universitaris que estiguin fent el projecte de final del grau o màster. En aquesta edició, s'hi han presentat quatre candidatures.

Els noms dels guanyadors dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local i de la beca dels Premis Carles Rahola es faran públics el 29 de febrer a les vuit del vespre, en un acte que tindrà lloc a l'Auditori-Palau de Congressos. Serà el colofó de la XII Setmana dels Rahola, la programació de la qual es donarà a conèixer al febrer i que, com sempre, proposarà diferents actes centrats en la comunicació i l'actualitat.