Vidreres licita les obres per construir el centre de dia per 1,3 MEUR

El projecte s’havia de fer al 2020 però la pandèmia i la guerra a Ucraïna han endarrerit l’execució

L’Ajuntament de Vidreres (Selva) ha tret a licitació les obres per construir el centre de dia que hi haurà al costat del centre cívic per 1,3 milions d’euros (MEUR). L’alcalde, Jordi Camps, ha avançat que confia en començar les obres entre “mitjans de maig i principis de juny a molt estirar”.

Es tracta d’un projecte que va arrencar el 2018 i que el consistori ja havia presentat la maqueta del projecte acabat. A l’hora de licitar les obres, però, la pandèmia va obligar a endarrerir-lo i posteriorment la guerra a Ucraïna van fer que el govern local aturés el projecte una altra vegada per l’increment de preu dels materials de construcció. El nou centre de dia tindrà una capacitat per unes 40 persones.

L’any 2019 l’Ajuntament de Vidreres enderrocava l’antiga escola de Sant Iscle amb l’objectiu d’agilitzar el projecte de construcció del centre de dia, que s'havia d'ubicar en el mateix espai. L’alcalde recorda que en aquell any ja tenien el projecte encarregat i presentaven la maqueta als veïns. La primera complicació va arribar l’any següent, el 2020, quan va esclatar la pandèmia i això va fer aturar el projecte. “Anava tot ben encaminat”, lamenta Jordi Camps. Després de recuperar-se de la covid-19, el consistori va trobar-se amb un segon problema que enrocava la construcció: calia retirar el quadre elèctric que hi havia de l’antiga escola. 

Finalment, van licitar les obres, es va adjudicar el projecte i els primers operaris van començar a treballar en el nou edifici. Entremig, però, va esclatar el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna i la guerra va derivar a un encariment dels productes de construcció. Això implica que els constructors demanessin compensar el sobrecost econòmic que els suposava comprar els materials. “Vam licitar el projecte per gairebé 990.000 euros i ens demanaven pràcticament 1,5 milions d’euros”, afirma l’alcalde de Vidreres. 

Això va fer que el govern local aturés les obres. A partir d’aquí es va revisar i actualitzar els preus del projecte i reiniciar la licitació des de zero. Ara, el consistori ha tornat a licitar tot el projecte per 1,3 milions d’euros. La idea és que les obres comencin entre mitjans de maig i principis de juny. A partir d’aquí el centre haurà de ser una realitat d’aquí a un any. “Esperem que no hi hagi més entrebancs”, lamenta el batlle. “A vegades penses: què passa a aquesta obra?”, es pregunta l’alcalde del municipi per les constants aturades que han afrontat. 

Capacitat per a 40 persones 

El centre de dia tindrà una capacitat per a 40 persones i servirà perquè les famílies puguin portar-hi la gent gran durant el dia i que facin diferents activitats. A més, l’equipament està pensat com “un punt de referència en els serveis per a la gent gran” i també s’oferirà portar el menjar per a les persones que viuen soles. 

Aquest projecte té un doble objectiu. El primer d’ells és “garantir que la gent té una dieta saludable”, però el segon és de monitoratge. Si cada dia es porta el menjar a persones que viuen soles, es pot comprovar “si es troben bé o els passa alguna cosa”. A més, el projecte preveu una ampliació per duplicar les plantes si fos necessari. El projecte compta amb molta il·luminació natural per garantir un espai “amable” per als usuaris. 

El centre de dia compta amb dos projectes associats més, que és la construcció de dos geriàtrics públics al costat del centre de dia. Tots aquests equipaments s’aixecaran en la parcel·la que abans hi havia l’escola i està al costat del centre cívic i molt a prop del CAP.