Espadaler defensa l'actuació dels mossos que van abatre a trets el fugitiu

Youssef L, marroquí de 30 anys, tenia 5 antecedents penals

Espadaler ha defensat aquest matí l'actuació dels Mossos d'Esquadra que aquesta passada matinada han abatut a trets Youssef L., ciutadà marroquí de 30 anys, després que aquest protagonitzés una fuga de 17 hores durant la qual va arribar a disparar fins a tres vegades contra els policies.

Sembla que els fets haurien tingut lloc de la següent manera: ahir a la tarda dos policies de la comissaria de Berga van topar-se amb el fugitiu, que ja duia des de la una de la matinada desaparegut-. Aquest va obrir foc contra els agents abans de robar el seu vehicle policial. La persecució va acabar poc després quan uns altres policies li van barrar el pas i, després d'intentar atropellar-los i disparar contra ells, aquests van respondre obrint també foc i aconseguint abatre'l. El cotxe policial que conduïa l'home va acabar a més patint un accident.

El conseller no ha volgut però confirmar aquesta versió argüint que el jutjat de Berga ha decretat el secret de sumari. Sí ha insistit que l'actuació policial, pel què fa sobretot al desplegament i coordinació -van intervenir dotacions policials de dues regions diferents i cossos com el Grup Especialitzat d'Intervenció (GEI)- va ser "correcte".

El final no ha estat "el desitjat per ningú", ha admès Espadaler, en al·lusió al fet que el fugitiu ha acabat mort a trets dels Mossos.

Cinc antecedents penals

Youssef L. tenia cinc antecedents penals per delictes contra la salut pública, per conducció temerària i per atemptat contra l'autoritat. El conseller ha qualificat de "poc fonamentada" i d'"especulació periodística" la hipòtesi que aquest fugitiu seria en realitat un gihadista.

Les armilles lleugeres són massa cares

Aquest tiroteig ha obert novament la petició per part dels sindicats policials d'unes armilles lleugeres que els agents puguin portar sota l'uniforme. Però el conseller ha assegurat que no poden pagar-les després de recordar que a cada vehicle policial hi ha armilles exteriors i, per tant, la seguretat "està garantida".

Per donar resposta a la petició sindical, que resol el problema dels tiroteigs que no estan previstos com aquest, Espadaler ha explicat que "abans de finals d'any" Interior haurà "homologat" un tipus d'aquestes armilles i "ajudarà d'alguna manera" aquells agents que "voluntàriament" se'n hagin volgut comprar una.