El 12% d'atesos a la Xarxa de Salut Mental de Girona reben tractament per depressió

L'any passat es van atendre 3.526 casos

Demà se celebra el Dia Mundial de la Depressió, un trastorn mental que afecta de manera significativa la salut mental de la població i que sovint queda amagat a causa de l’estigma. La depressió és molt més que canvis en l'estat d'ànim quotidians; és un trastorn mental que pot influir en tots els àmbits de la vida, incloent-hi les relacions familiars, d'amistat, així com el rendiment escolar i laboral.

Pot afectar qualsevol persona, però es destaca que les dones tenen una probabilitat més alta de patir-la que els homes. L’OMS calcula que el 3,8% de la població experimenta depressió, amb una prevalença del 5% entre els adults, i més del 10% de les embarassades i dones que acaben de donar a llum viuen aquest trastorn.

Concretament, a les comarques gironines, el 12% de les persones ateses a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions reben tractament per depressió, un total de 3.526. D’aquestes, el 77% estan diagnosticades d’un trastorn depressiu major, i el 23% d’altres trastorns de l’estat d’ànim.

Els episodis depressius es manifesten en un estat d'ànim deprimit o pèrdua de plaer durant períodes prolongats. Poden presentar-se símptomes com dificultat per concentrar-se, sentiment de culpa, pèrdua d'esperança i alteracions en el son o en les ganes de menjar; també en la sensació de cansament i falta d’energia.

La depressió pot ser classificada com a lleu, moderada o severa, amb diverses tipologies, incloent-hi trastorn depressiu d'un sol episodi, trastorn depressiu recurrent o la depressió dins el trastorn bipolar.

La depressió esdevé el resultat d'interaccions complexes entre factors socials, psicològics i biològics. Les persones que han experimentat situacions vitals adverses tenen més probabilitats de patir-la. La relació entre la depressió i la salut física és estreta, ja que molts factors que influeixen en la depressió també són factors de risc per a malalties com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis.

Malgrat les dificultats, hi ha tractaments eficaços per a la depressió. Els tractaments psicològics, com la teràpia cognitiva conductual, es combinen amb medicaments com els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina.

La psiquiatra Maria Fe Martín, cap dels centres de salut mental d’adults del Gironès-Pla de l’Estant, manté que davant els signes d’alerta “és essencial buscar ajuda en els professionals de la salut”. L’experta també parla de factors preventius i senyala que “tenir bon hàbits en l’alimentació, mantenir una activitat física regular i disposar d’una bona xarxa social i familiar ajuda a mantenir el benestar”. També recomana expressar els sentiments.