El PSC presenta al·legacions al pressupost de Girona per al 2024

Reclamen es doni compliment a mocions aprovades com la d'erradicació de l'amiant

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona ha presentat al·legacions al pressupost per al 2024, que es va aprovar inicialment al ple del 18 de desembre. La portaveu, Sílvia Paneque, ha afirmat que els comptes per a aquest exercici són "absolutament continuistes" i que subratlla que no plasmen que el govern municipal format per Guanyem Girona, Junts i ERC tingui "un rumb clar" per a la ciutat.

Paneque ha criticat que hi ha "retallades incomprensibles" en àmbits com les polítiques socials o menys diners per a habitatge dels que preveien l'acord de govern. A més, la regidora Bea Esporrín ha reclamat al govern que doni compliment a mocions aprovades, com la de l'elaboració i execució d'un pla per erradicar l'amiant.

El PSC ha dividit les al·legacions en quatre eixos que consideren que el pressupost municipal hauria de potenciar: habitatge, seguretat, canvi climàtic i participació. Paneque ha assegurat que els comptes aprovats inicialment no reflecteixen que el govern municipal tingui un projecte de ciutat: "És allò de qui dies passa anys empeny". També ha criticat que hi ha "retallades" i han "desaparegut partides" en àmbits crucials per a Girona com l'habitatge o les polítiques socials.

El grup municipal socialista denuncia un seguit d'"incompliments" en inversions, començant pel document amb 64 acords que Guanyem, Junts i ERC van presentar com a full de ruta per al mandat a la ciutat.

En aquest sentit, Paneque remarca que el govern local es va comprometre a destinar com a mínim 1 milió d'euros (MEUR) anual a habitatge i que això no ha estat així en el primer pressupost de la legislatura perquè l'import és de 900.000 euros. Segons el PSC, tampoc compleixen amb el milió d'euros per a millorar en accessibilitat (308.000 euros) ni la inversió mínima de 500.000 euros per a manteniment i millors d'equipaments educatius (187.000 euros).

Paneque i la regidora Bea Esporrín han qualificat de "continuista" el pressupost per al 2024, exposen que són els comptes que destinen menys diners "de la història" a inversions i no consideren vàlides les argumentacions del govern municipal al·legant que l'Ajuntament no es pot endeutar més i que cal fer front a l'increment de factures com ara residus o subministraments.

En aquest sentit, Paneque ha exposat que un dels motius d'haver de pagar tant en subministraments és que els governs anteriors no han fet la feina: "No hi ha ni un sol edifici municipal que sigui autosuficient a nivell energètic". Per contra, lamenta que el pressupost no manté el compromís amb el projecte '4 rius una sèquia' d'adaptació als efectes del canvi climàtic.

Segons els comptes del PSC, el pressupost retalla en 500.000 euros les inversions previstes a polítiques socials amb "retallades alarmants" com el descens de la partida d'alimentació infantil-urgència o la desaparició de les subvencions a famílies monoparentals.

Durant la roda de premsa per presentar les al·legacions, Esporrín també ha assenyalat que el ple municipal ha aprovat diverses mocions que no tenen cap partida al pressupost per a executar-les, com ara el compromís d'elaborar i executar un pla per a la retirada de l'amiant a infraestructures i edificis de la ciutat.