L'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental de Girona (OTAA) demana que es revisi el projecte de la zona de la Font de la Salut de Begur (Baix Empordà), on està previst que s'hi aixequin 32 habitatges, a més d'un sostre de 8.435 metres quadrats.
La decisió s'ha Pres fent cas a la sol·licitud de les entitats ecologistes SOS Costa Brava i Salvem Begur que s'oposen frontalment a la proposta per "l'important impacte mediambiental" que té.
Ara, doncs, caldrà revisar el projecte per valorar les conseqüències des d'un punt de vista mediambiental i en particular pel que fa al liquen parmotrema hypoleucinum. El deure de sotmetiment a avaluació ambiental estratègica també ha estat requerit per la Secció de Biodiversitat i Medi Natural
SOS Costa Brava i Salvem Begur consideren que la voluntat d'urbanitzar aquest sector és "molt preocupant" donades les"greus repercussions ambientals" que podria suposar a l'entorn.
Des de les dues entitats recorden que es tracta d'uns terrenys envoltats de sòl no urbanitzable tant a la zona nord com a l'est. També assenyalen que estan dotats d’especial protecció i inclosos al PEIN Muntanyes de Begur. De fet, en remarquen el "gran valor natural" que té per la seva funció de connectors, la naturalesa forestal i les importants pendents amb les que compta.
En aquest sentit, adverteixen que els terrenys són hàbitats d’interès comunitari i afecten una àrea d’interès florístic amb presència de líquens i altres espècies incloses al catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
Els ecologistes denuncien que el projecte està impulsat per l’Ajuntament de Begur, malgrat la directriu del Pla Director Urbanístic (PDU) de reduir el seu àmbit el sòl amb pendents superiors al 20%.
En un comunicat, SOS Costa Brava i Salvem Begur recorden que la Comissió d'Urbanisme de Girona va emetre un informe on destacava que ni el projecte inicial ni la proposta alternativa del consistori s'ajustaven al PDU.
Per tot plegat, les entitats ecologistes reclamen a l'Ajuntament de Begur que aturi la tramitació de nous expedients urbanístics "que persegueixen transformar el municipi", mentre no revisi i adapti el POUM de manera integral, als principis de sostenibilitat urbanística i ambiental, a la situació d’emergència climàtica, a la greu crisi energètica i a la situació de sequera excepcional.