L'ACA licita el contracte per habilitar un punt de control de cabal al riu Brugent a Amer

L'estació està pressupostada en més de 585.000 euros

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació els contractesper habilitar dos nous punts de control de cabals en dos rius, el Cardener -a l'altura de Castellgalí (Bages)- i el Brugent -a l'altura d'Amer (Selva)-.

Aquestes dues actuacions suposen una inversió superior als 1,4 MEUR, que seran finançades amb fons europeus Next Generation. En concret, les actuacions permetran disposar de nous punts de control del cabal que circula de manera habitual per aquests rius i controlar possibles avingudes. Actualment, l'ACA disposa d'una xarxa automàtica amb prop de 190 punts de control

L'estació d'aforament del riu Brugent, a Amer, estarà ubicada abans de la confluència amb el riu Ter. Segons informa l'ACA, la construcció es farà sota l’estructura del Pont de Santa Brígida, amb una amplada total de més de 30 metres.

L'estació, pressupostada en més de 585.000 euros, també disposarà d'un connector fluvial per facilitar el pas de peixos i, permetrà conèixer els cabals aportats pel Brugent al Ter, especialment, en episodis d’avinguda.

Pel que fa a l'estació d'aforament del Cardener a Castellgalí, que té un cost superior als 902.000 euros, els treballs consistiran en la remodelació del punt de control que es troba en aquest tram i que està inoperatiu.

S'incorporarà un connector fluvial i una estació per mesurar la qualitat de l’aigua. Aquesta nova infraestructura de mesura permetrà conèixer el cabal i la qualitat de l’aigua del riu Cardener abans de la confluència amb el riu Llobregat.

Xarxa de control amb 190 punts

L'ACA disposa d'una xarxa de control automàtica, amb prop de 190 punts de control, en embassaments, aforaments en rius i canals, estacions de qualitat i piezòmetres per a controlar l'estat dels recursos hídrics. Aquesta xarxa es divideix en 80 aforaments en rius, 12 en embassaments, 31 en canals de derivació, 12 en estacions automàtiques de control de la qualitat i 54 piezòmetres automàtics.