Torna a Girona el festival de circ més internacional, enguany amb 81 artistes d'arreu del món

S'hi podran veure 24 atraccions inèdites a Europa, un d'elles amb còmics catalans

El circ tornarà a Girona el pròxim 22 de febrer amb un total de 81 artistes de 16 països diferents. La majoria, provinents de Rússia, la Xina i Ucraïna però també del Vietnam, Bielorússia, Perú, Argentina, Xile, Austràlia, Canadà, Moldàvia, els Estats Units, Mèxic o el Kazakhstan. També hi participarà un duo de màgia còmica que el director del festival, Genís Matabosch, va descobrir durant la seva participació en el jurat del darrer festival de circ de Zhuhai (Xina).

En total, competiran en 24 atraccions inèdites a Europa davant d'un jurat internacional format per importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la Gran Carpa sense columnes amb capacitat per a 2.314 espectadors, plantada al Camp de Mart de la Devesa, al costat del Palau de Fires.

En la programació d'enguany destaquen nombroses atraccions grupals, col·lectius d'artistes arribats de la Xina (30 malabaristes amb barrets, 10 malabaristes de gerros gegants o 19 manipuladors de tridents), Xile (14 trapezistes volants en la primera participació d’un trapezi triple en un festival de circ) i Yakutia (7 acròbates als pals oscil·lants).

Al seu costat s'hi mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, il·lusionisme, acrobàcia a terra (mà a mà, icaris i volteig), equilibris (verticalisme, perxa, patinatge o bicicleta acrobàtica) i d’altres modalitats d'acrobàcia aèria (cintes, cercle, anelles i teles aèries). "Aquest any hi ha una extensa representació de l'acrobàcia xinesa", ha remarcat Matabosch durant la presentació de la pròxima edició del festival.

A més, el Festival presenta disciplines noves al certamen com els malabars amb gerros gegants, acrobàcia en pals oscil·lants o la manipulació de tridents.

A dos mesos de l'estrena, ja s'han superat les 16.000 entrades venudes i aquesta setmana està previst que els Reis d'Orient en regalin unes 2.000 més. La forquilla de preus va des dels 11 fins als 95 euros.

A més, el 26 de febrer es tornarà a celebrar el Dia de l'Espectador amb totes les categories de butaca a un preu únic de 18 euros (excepte la Llotja VIP Central, la VIP Frontal i la butaca de bronze). Serà la quarta vegada que el Festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en què es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.

En la seva dotzena edició el festival, major esdeveniment circense del país, es consolida com a "major esdeveniment circense d'Europa". En aquest sentit, Matabosch ha recordat que és l'únic del país que segueix els paràmetres establerts l'any 1974 pel príncep Rainier III de Mònaco en el moment de crear el seu propi pioner festival.

El vessant social

D'altra banda, un any més el certamen pretén acostar el circ de primera divisió internacional a tots els segments de públic. En aquest sentit, mena una intensa campanya al costat dels serveis socials de l'Ajuntament de Girona i del programa Apropa Cultura perquè més de 600 persones en risc d'exclusió gaudeixin d’alguna de les representacions programades sota la gran vela del Camp de Mart.

A més, els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d'un euro i, d'altra banda, els espectadors estan convidats a donar un euro en adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany la beneficiària d’aquesta acció serà Pallapupas.

Més de 200 atraccions 

Al llarg de les seves onze edicions i sense tenir en compte l'especial del juny de 2021, el festival ha presentat un total de 853 artistes que hi han ofert 259 atraccions a 311.917 espectadors.

Durant la presentació del certamen, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat, Josep Ferran Vives, ha ressaltat la trajectòria del festival i ha recordat que un dels objectius de mandat és "fer arribar la cultura a tothom".

Per la seva banda, la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, ha assegurat que el festival "posa Girona al món d'un àmbit en el qual, segurament, des de Catalunya hauríem de créixer" i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas, l'ha qualificat de "plataforma de llançament d'artistes i d'espectacles mai vistos en territori europeu".