Denuncien una tala d'arbres a la Fosca de Palamós per aixecar-hi dos edificis i tretze xalets

SOS Costa Brava carrega contra l'Ajuntament per no haver aturat el projecte

SOS Costa Brava ha denunciat una nova tala d'arbres en un espai de bosc de Palamós (Baix Empordà), on està previst aixecar-hi dos edificis unifamiliars i tretze xalets. Des de l'entitat carreguen contra l'Ajuntament que ha permès l'entrada de les màquines, malgrat que el projecte d'urbanització està recorregut al Contenciós Administratiu de Girona des de l'agost del 2022 quan es va donar la llicència als promotors.

De fet, SOS Costa Brava assenyala en un comunicat que el procediment està pendent de fer les proves pericials corresponents. En aquest sentit, l'associació ecologista ja ha advertit que reclamaran la restauració de l'espai si el recurs prospera.

SOS Costa Brava recorda que es tracta d'un dels 60 retalls de boscos que queden a tocar del mar i que "estan amenaçats" per una possible urbanització i edificació. En un comunicat, l'associació lamenta profundament la "pèrdua d'aquest espai d'alt valor ambiental" i que és d'interès comunitari de pineda sobre duna, en una de les darreres zones forestals al litoral gironí. Per tot plegat, l'entitat acusa l'Ajuntament de Palamós de "manca de sensibilitat" i exigeix que es protegeixi aquest "pulmó verd existent a la la zona de la Fosca".

A més, recorden que al llarg dels 22 municipis de la Costa Brava encara es poden construir més de 40.000 habitatges de segona residència i milers de noves places hoteleres en paratges naturals d'alt valor ambiental com el de la l'espai de la Fosca o un dels més polèmics i que també ha acabat als tribunals, el de la Pineda d'en Gori.

Del consistori també en critiquen que no hagi donat resposta a les més de 1.000 signatures que es van recollir entre la ciutadania, reclamant que s'aturés el projecte d'urbanització i que s'adquirís l'espai, per tal que entrés a formar part del patrimoni públic de la localitat baix-empordanesa.

En canvi, l'Ajuntament assegura que s'han demanat tots els requisits necessaris que administrativament es poden demanar i, per tant, se'ls ha hagut de concedir la llicència. Una llicència que és vàlida des de l'agost de l'any passat i que només un jutge pot revocar.

Més proactius

Finalment, el comunicat conclou reclamant que els ajuntaments de la costa gironina siguin proactius a l'hora de protegir aquestes pinedes i anuncia que iniciaran una campanya per tal de fer-ho efectiu.

L'objectiu, explica l'entitat, és instar als Ajuntaments a modificar els planejaments per salvar i protegir tots aquests espais forestals tan valuosos per l'equilibri mediambiental, la preservació de la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic i la conservació del paisatge i el benestar de la població.

A més, carrega contra la Generalitat per no haver posat en marxa el Conservatori del Litoral que, recorden, fa dos anys que hauria d'haver-se creat. Asseguren que si ja s'hagués fet, s'haurien adquirit els primers paratges naturals.