El Centre Tramuntana de Palafrugell passa a mans del Consell Comarcal del Baix Empordà

L'espai serà el futur centre d'acompanyament i inserció en persones amb diversitat funcional

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) va formalitzar la setmana passada un pas crucial per al futur del Centre Tramuntana, dedicat a l'acompanyament i inserció de persones amb diversitat funcional, mitjançant la cessió en propietat de la finca que actualment ocupa el Centre Tramuntana a favor del Consell Comarcal del Baix Empordà.

L'acte, presidit per l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, va simbolitzar un compromís renovat amb la inclusió i el suport a aquest col·lectiu.

El Centre Tramuntana té una història que es remunta a l'any 1986, quan es va crear la Mancomunitat Intermunicipal del Baix Empordà per a Discapacitats Psíquics. Des de llavors, ha estat un referent essencial per a la integració laboral i social de les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca.

Després de la seva dissolució el 1993, el Centre es va integrar al Consell Comarcal del Baix Empordà, que ha treballat constantment per reestructurar i ampliar les seves instal·lacions, així com per crear nous serveis i mòduls del Centre Ocupacional i Especial de Treball.

Malgrat els reptes financers i les dificultats experimentades des del 2009, el Centre Tramuntana ha mantingut un compromís infrangible amb la societat i amb les persones amb diversitat funcional. La congelació de subvencions i altres desafiaments econòmics no han minvat la seva dedicació a proporcionar serveis essencials, com la jardineria, la senyalització urbana, els cultius ornamentals i altres activitats que no només ofereixen ocupació sinó també un sentit de pertinença i realització personal.

En aquest context, la cessió en propietat de la finca actualment arrendada és fonamental per assegurar la sostenibilitat i el desenvolupament continu del Centre Tramuntana. Aquesta decisió no només permetrà accedir a cofinançament de diferents instàncies, com la Generalitat de Catalunya, el Govern de l'Estat i els Fons Socials Europeus, sinó que també servirà com a base per a futurs projectes i iniciatives que enfortiran el paper del Centre com a actor clau per a la inclusió i el suport a les persones amb diversitat funcional al Baix Empordà.

En l'acte, l'alcalde Juli Fernández va destacar que amb aquesta cessió estan "reafirmant el compromís de Palafrugell amb les persones amb diversitat funcional i amb la missió essencial del Centre Tramuntana. Confio que aquesta decisió marcarà el començament d'una nova etapa d'èxits i avenços per a tothom."

La presidenta Glòria Marull va afegir que agraïen a l'Ajuntament de Palafrugell "aquest gest significatiu que reforça la nostra capacitat col·lectiva per crear un entorn més inclusiu i sostenible. Amb la propietat de la finca, podrem planificar de manera més efectiva i treballar junts per superar els reptes que es presentin."

Amb aquesta iniciativa, Palafrugell i el Consell Comarcal del Baix Empordà demostren la seva voluntat compartida de construir un futur més just i igualitari per a totes les persones, independentment de les seves capacitats.