Generalitat, patronal i sindicats de Girona s'uneixen per potenciar la Formació Professional

L'administració i els agents socioeconòmics elaboraran un mapa amb centres de formació continuada

La Generalitat, la patronal i els sindicats gironins han signat aquest dijous un acord per fomentar la Formació Professional (FP) a la demarcació de Girona.

L'acord passar per enfocar les ofertes d'estudis als reptes que tindrà la província i també per adaptar el currículum a les necessitats de les empreses. L'acord és pioner a Catalunya i des de la patronal confien que "s'estengui com una taca d'oli" a la resta del país.

En aquest acord també s'especifica que es crearà un mapa de centres que siguin de formació continuada. L'objectiu és que la formació no es limiti només als joves, sinó que qualsevol persona tingui un centre de referència i a prop d'on visqui per obtenir certificats de professionalitat i altres titulacions.

El document es fixa en cinc eixos estratègics a partir dels quals desenvolupar l'acord. El primer d'ells és millorar els estudis de salut i atenció a les persones. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha recordat que el nou campus de Salut que es construirà entre Salt i Girona suposarà una gran oportunitat laboral per a moltes empreses del sector. A més, Cañigueral ha recordat que hi ha un envelliment de la població i això significa que caldrà personal per cuidar la gent gran.

Per altra banda, l'acord preveu treballar en l'oferta formativa enfocada al sector industrial. Cañigueral ha recordat que el Pacte Nacional per a la Reindustrialització del Govern "obliga a treballar" en aquest sector per formar persones que puguin tenir feines ben remunerades en la indústria. La delegada ha recordat que l'objectiu és aconseguir que la indústria tingui un pes més gran en el PIB gironí.

Turisme, gestió climàtica i transformació digital

L'acord també preveu actuar en el sector turístic, un dels motors econòmics més importants de la demarcació. La intenció és promoure formació que incorpori la mirada de la transició cap a un model de turisme sostenible. "A comarques gironines tenim molta feina feta en aquesta direcció, però cal seguir treballant-hi", ha afegit Cañigueral.

En relació amb la sostenibilitat, la delegada ha expressat el compromís de fomentar l'oferta formativa en professions vinculades a la transició energètica, la gestió de l'aigua i també la forestal. Es tracta de sectors que agafaran un paper important en l'economia a causa de l'emergència climàtica. L'últim dels eixos de l'acord és la transformació digital que afecta a totes les professions.

Formació continuada

Un dels punts que fixa el document és la necessitat de crear "centres de formació integral" en què la gent pugui estudiar-hi cicles formatius però també obtenir certificats professionals i altres titulacions. La idea és que tota la població gironina tingui "un centre de referència" i que permeti als interessats estudiar cicles però també enfocar l'oferta a la població activa. El vicepresident de la FOEG, Eduard Ayach, considera que aquest és un punt clau que ajudarà a formar els treballadors en base a nous models de producció, i això garanteix la competitivitat de les empreses de la demarcació.

En aquesta línia, el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Maxi Rica, ha detallat que des de la pandèmia hi ha molta gent que ha decidit canviar de professió. Per això és important tenir un servei d'orientació laboral enfocat a treballadors en actiu i no tant per a joves i desocupats com hi havia fins ara. Aquesta orientació ha de portar un acompanyament formatiu que permeti a les persones interessades canviar de professió amb una formació que els garanteixi l'accés a un lloc de feina de qualitat i ben remunerat.

Ara, la patronal, els sindicats i l'administració s'encarregaran de dissenyar el mapa amb els centres de formació continuada i quina oferta donen en cada un, en funció dels sectors econòmics que tingui cada comarca.

Mirada inclusiva i adaptada

La secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belen López, ha incidit en la importància que l'oferta formativa tingui en compte una mirada de gènere per reduir la segregació que hi ha actualment en determinades professions. La portaveu sindical considera que l'acord signat aquest dijous dona una visió "transversal" a la formació i això ha de garantir que l'oferta doni un espai "més lliure, pacífic i democràtic" a la societat, un element "cohesionador" que ha de permetre el desenvolupament econòmic.

Per altra banda, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jauma Fàbrega, destaca el paper que té l'educació i la cultura en l'evolució econòmica. Fàbrega considera que Catalunya sempre ha destacat en educació i ara cal revertir alguns indicadors. Per això creu que la unió d'agents socioeconòmics i administracions és necessària per retornar a la qualitat educativa i, per tant, al progrés econòmic de la demarcació.

El president de la PIMEC a les comarques gironines, Pere Cornellà, ha defensat que el document permet que l'empresa es converteixi en "un actor" dins del teixit formatiu, ja que podrà modular i dirigir els currículums en funció de les necessitats que tinguin les empreses i garantir un elevat volum d'inserció laboral.