Els robatoris amb força a Salt baixen un 21,2% en un any

Els delictes contra el patrimoni en el municipi es redueixen un 3,5%

Els robatoris amb força que s'han produït a Salt (Gironès) han caigut un 21,2% en l'últim any i els robatoris a dins de vehicles un 49,8%. Són dues de les dades que s'han anunciat en la Junta de Seguretat Local que s'ha fet al municipi.

Els responsables policials han destacat la importància del descens del 3,5% en delictes contra el patrimoni al municipi, mentre que a la Regió Policial de Girona aquests delictes han crescut un 7,6%. L'alcalde del municipi, Jordi Viñas, valora positivament les bones dades però assegura que "no es pot abaixar la guàrdia" i ha reforçat el compromís per garantir la seguretat dels saltencs.

En la junta policial es va detallar que les xifres recollides aquest últim any marquen una tendència d'evolució negativa en determinats delictes en els darrers cinc anys. Per exemple, els robatoris en força que s'han registrat al 2022 són 152, una dada molt inferior als 265 que hi va haver el 2019, abans de la pandèmia. També s'han reduït les estrebades, un delicte que genera molta alarma social. En el darrer any se n'han produït 13 quan al 2019 se'n van registrar 40.

Per altra banda, la policia ha tingut més casos de violència masclista i aquest any han intervingut en 25 casos. Fa cinc anys només n'hi va haver 13. De tota manera, els cossos policials destaquen que l'augment de casos podria ser el resultat del treball social que s'ha fet en els últims anys perquè les víctimes d'aquest tipus de violència ho denunciïn.

El conjunt de dades recollides en la Junta de Seguretat Local de Salt van del novembre del 2022 fins a l'octubre del 2023. Segons un registre del Ministeri de l'Interior, la criminalitat a Salt ha baixat un 14,2% en els nou primers mesos d'aquest 2023, unes xifres que van en consonància amb la reducció de delictes.

Per contra, el registre també indica un creixement dels ciberatacs i estafes informàtiques. Concretament entre el gener i el setembre d'aquest any se n'han produït un 28,6% més que en el mateix període del 2022.

Per això la regidora de Seguretat, Margarida Gallardo, fa una crida a la població perquè la gent "malfiï de missatges al mòbil i correus electrònics" que puguin ser sospitosos i es demanin claus de seguretat o números de targeta. La regidora focalitza l'atenció en la gent gran i per això demanen a les famílies que segueixin de prop aquestes persones perquè els ciberdelinqüents no s'aprofitin de l'analfabetisme digital que sovint pateix aquest col·lectiu.