Independents per Santa Coloma de Farners trenca el pacte i deixa el govern en minoria

El tinent d'alcalde, Pep Prat, va justificar-ho per una pèrdua de confiança amb l'alcaldessa Carme Salamaña

Sorpresa durant el ple celebrat ahir a la nit a Santa Coloma de Farners (Selva) després que el primer tinent d'alcalde, Pep Prat (Independents) va anunciar el trencament del pacte de govern amb Junts en el transcurs de l'aprovació del pressupost municipal per al 2024.

"Abandonem per una pèrdua de confiança amb l'alcaldessa i que veiem diferents alguns punts, però no volem deixar al govern del poble sense la seva eina més important que és el pressupost", va explicar Prat abans de donar suport a uns comptes que va qualificar de "coixos" en matèria social, però que, en contrapartida, la batllessa Carme Salamaña diu haver-se compromès a posar-hi solució.

"L'alcaldessa agafarà aquest repte i assumirà la decisió de tirar-ho endavant", va explicar el portaveu del grup en una mostra de confiança cap a l'alcaldessa de qui va dir, precisament, que desconfiava. "Estem deixant a persones desemparades i això xoca contra el nostre projecte polític que vam defensar a la campanya electoral", va asseverar per afegir que no tenia cap intenció de "fer un espectacle ni criticar als companys" de govern.

Interpel·lat durant el torn de precs i preguntes, Prat va dir que seguiran dins el govern fins al traspàs de carteres amb els altres regidors. "Donarem un cop de mà en tots els temes que hem iniciat", va explicar i rematar-ho definint el seu pacte de govern com a "molt senzill". "Expressàvem confiança i l'hem perdut en treballar junts. Crèiem que el millor soci era l'equip de Junts, però ara hem vist que no és així".

Pras es va emplaçar a seguir fent política "des de l'oposició" i defensar el seu programa "des de fora".

La votació del pressupost va comptar amb els vuit vots a favor d'Independents i Junts i els vuit en contra d'ERC, PSC i CUP. La proposta va tirar endavant amb el vot de qualitat de l'alcaldessa que va desempatar la votació.

La CUP no veu viable el govern

El grup municipal de la CUP ha assegurat avui que "no veu viable" que l'alcaldessa Carme Salamña segueixi al capdavant amb un govern en minoria.

Els independentistes expliquen ja eren coneixedors de les "tensions i desavinences" entre els regidors de l’equip de govern municipal de l’alcaldessa Salamaña, i la "incomoditat" d’alguns dels regidors del grup dels Independents, "que havien amenaçat repetidament de renunciar a l’acta del seu nomenament".

Amb tot, la CUP creu que el trencament del govern els ofereix una oportunitat per a "revertir les polítiques" que encapçala Salamaña "d’assetjament immobiliari de famílies nouvingudes en situació administrativa d’ocupació irregular del seu habitatge, de tallada de subministraments bàsics i entrebancs a l’empadronament de veïns de la ciutat".

En aquest sentit, diuen haver denunciat també "la confusió vergonyant dels interessos personals de l’alcaldessa, que és gerent d’una empresa immobiliària local, i el seu càrrec institucional a l’ajuntament, raó per la qual n’hem demanat l’abstenció en tot procediment urbanístic".