La Diputació de Girona aprova el Fons de Cooperació Econòmica dotat amb 109,4 MEUR

Aproven una moció que insta a una reforma estructural del finançament dels ens locals

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat el programa del Fons de Cooperació Econòmica Municipal 2024-2027 amb una dotació econòmica de 109,4 milions d'euros (MEUR). El fons té la finalitat de contribuir a la suficiència financera dels ens locals gironins i estableix unes aportacions per als ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) inclosos al seu àmbit territorial.

Els diners del programa es repartiran a raó de 27,3 milions en cadascun dels exercicis pressupostaris. A l'Ajuntament de Girona se li assigna una quantitat anual d'1 MEUR, a l'EMD de l'Estartit 45.000 euros i a la resta d'ajuntament tindran un import fix en funció dels seus habitants.

La novetat d’aquest programa enguany és que els destinataris no hauran de presentar cap justificació. Els destinataris també hauran d’assignar una quantitat de com a mínim el 10% de l’aportació anual a despeses de caràcter cultural.

D'altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat una moció que insta al Congrés, el Senat, el Parlament i als governs de l'Estat i la Generalitat a fer una reforma estructural del finançament dels ens locals que "asseguri el compliment de principi de suficiència financera".

En aquest sentit, demana impulsar una taula de negociació amb la Generalitat, per una banda, i amb l'Estat per l'altra, i les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local.

"Mentre s'acorda el nou sistema de finançament local, cal habilitar de manera conjuntural un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l'Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per a donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania", recull la moció. També insta l'Estat a impulsar un sistema de finançament "just i equilibrat" i a derogar la LRSAL, entre d'altres.

La Diputació també ha aprovat les condicions generals de contractació dels serveis de representació teatral i actuació musical. Aquestes condicions són "replicables" i qualsevol ajuntament o administració també les pot aprofitar i aplicar al seu propi àmbit.

Instauren un marc jurídic estable de relació entre l'administració i els artistes o companyies que realitzen una actuació musical o bé una representació teatral. Són aplicables a la majoria d'espectacles que programa un ajuntament per la seva festa major o bé pel circuits permanents de concerts i teatres municipals.

L'àrea d’Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local de la Diputació de Girona ha presentat a la sessió plenària d'aquest dimarts el nou Pla Estratègic de Subvencions de l'ens supramunicipal per al període 2024-2027.

Aquest pla, plasma els objectius que la Diputació pretén assolir amb l'atorgament de subvencions al llarg d'aquests quatre anys, així com el termini per a la seva consecució, els costos previsibles i les fonts de finançament, sempre supeditant-ho al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària.