El veí de Palafrugell, Jordi Cama, rep el Premi Peix Fregit 2023

El Teatre Municipal va acollir la presentació dels guardons ahir al vespre

Aquest diumenge al vespre s’ha fet entrega del Premi Peix Fregit 2023 de Palafrugell (Baix Empordà) a Jordi Cama, sabater de professió i aficionat a la genealogia i la història.

El Teatre Municipal de Palafrugell ha estat l’escenari on també s’ha presentat el volum número 41 de l’anuari Crònica d’un Any de Palafrugell i s’han lliurat els guardons Palafrugellenc de l’Any a personalitats del municipi, que han destacat els darrers 12 mesos. L’edició de la Crònica d’un Any ha estat presentada pel periodista palafrugellenc Xavier Oller, reporter de TV3.

En concret, els guardons Palafrugellenc de l’Any s’han lliurat a: Tomàs Ferrer, Indira Ferrer, Florenci Berta, Jordi Grau i Maria Dolors Segarra, Marc Zamora, Marcel Bofill, Ruth Gou, Maria Elena Ordoyo, Laura Pareras, Eduard Bigas i Ferran Planellas. El premi a la Millor Iniciativa de l’Any 2023 ha recaigut en l’Escola Torres Jonama per la seva implicació amb les Festes de Primavera i el Carroussel Costa Brava. També s’ha lliurat el IX Premi d’articles periodístics Santi Massaguer a Pere Costa Pagès.

Detall dels premiats de la gala dels Premis Peix Fregit 2023:

Peix Fregit a una trajectòria:
Jordi Cama Rivas
Sabater de professió, es va iniciar en la genealogia i la història poc abans de jubilar‑se. En aquests anys ha construït un imperi de llinatges entrellaçats format per més de 90.000 registres. Ha transcrit infinitat de documentació antiga i ha fet l’arbre de multitud de famílies de Palafrugell, gràcies al buidatge i informatització dels registres parroquials locals de baptismes, matrimonis i defuncions d’entre els segles XV i XVIII.

Palafrugellencs de l’Any
Tomàs Ferrer Fernández
És president del Consell de la Gent Gran de Palafrugell i fa dècades que s’implica en la defensa dels drets de les persones de més edat. El desembre de 2022, l’entitat va presentar el llibre Consell de la Gent Gran de Palafrugell, més de 25 anys de servei.

Indira Ferrer Morató
Soprano de professió, ha aconseguit situar el gènere de l’havanera lírica en els escenaris internacionals. Entre els seus treballs, enguany destaca el projecte Sendero de ida y vuelta, acompanyada dels guitarristes Mauri Campos i Carles Casanovas.

Florenci Berta Barquero
Coordinador local de la Creu Roja, en el 150 aniversari de l’entitat. Ha estat clau per donar impuls i renovar l’entitat a Palafrugell.

Jordi Grau i Maria Dolors Segarra (Vins i Licors Grau)
Lideren una empresa familiar històrica de Palafrugell, dedicada a la distribució de vins i licors. L’empresa va ser reconeguda com a millor distribuïdora a l’Estat espanyol. La família Grau-Segarra destaca també per la seva faceta solidària i de col·laboració amb activitats i entitats de Palafrugell.

Marc Zamora Muñoz
És lutier i, des de Palafrugell, ha creat una infinitat d’instruments per a artistes com ara Charlie Burchill, dels Simple Minds, Edgar Regí (Javi Fernández) o Daniel Vega i Xavi Caparrós, de Mishima.

Marcel Bofill Deulofeu
Sastre i dissenyador de vestuari per a teatre, cinema i circ, ha estat finalista dels premis Max d’arts escèniques del 2023, conjuntament amb la seva esposa, la Nahoko Maeshima, pel vestuari de l’obra de teatre Bajau.

Ruth Gou Subirà
Mestra pastissera, ha estat distingida com una de les deu dones pastisseres més referents en l'àmbit de l’Estat espanyol.

Maria Elena Ordoyo
Ha estat presidenta de l’Associació de Famílies del Centre Tramuntana durant 16 anys. Va ser fundadora de l’entitat, l’any 2007.

Laura Pareras Aceves
Mestra de música, fa dos anys que ocupa el càrrec de presidenta de La Xarxa a Palafrugell, entitat cultural que aquest 2023 compleix 40 anys.

Eduard Bigas Boera
Artista palafrugellenc resident a Berlín, aquest 2023 ha mostrat la versatilitat de la seva obra en quatre grans espais d’exposició a Palafrugell.

Ferran Planellas (Vidal Planellas)
Artista dotat d’un talent natural per al dibuix, acaba de fer donació de la seva prolífica obra a l’Ajuntament de Palafrugell i ha mostrat els seus treballs en l’exposició L’univers femení de Vidal Planellas, al Museu del Suro.

Millor iniciativa de l’any 2023
Escola Torres Jonama
Enguany, ha organitzat per als seus alumnes un seguit de detallades activitats relacionades amb les Festes de Primavera i el Carroussel Costa Brava, una iniciativa destinada a promoure aquestes tradicions palafrugellenques entre els més joves de la nostra societat.

IX Premi d’articles periodístics Santi Massaguer
Pere Costa Pagès
Rep el premi per la seva trajectòria d’articles i llibres sobre temàtiques històriques de Palafrugell.