Figueres multarà fins a 3.000 euros els veïns o negocis que facin un consum elevat d'aigua

Es volia començar a sancionar a l'estiu però el consistori no tenia el pla de sequera preparat

El ple de l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha aprovat aquest vespre multar aquells veïns o negocis que facin un consum desmesurat d'aigua. L'aprovació ha estat unànime i els 21 regidors hi han votat a favor.

La nova ordenança preveu tres tipus de sancions: 750 euros per una falta lleu, de 751 a 1,500 euros si és greu i de 1.501 fins a 3.000 euros en els casos més greus de malbaratament d'aigua.

L'ajuntament va anunciar a l'estiu que sancionaria aquells que gastessin més aigua de la necessària, però no va poder-ho fer, ja que el Pla d'Emergència de la Sequera es va aprovar tard. Això va provocar, fins i tot, que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) sancionés el consistori altempordanès per no tenir el pla llest a temps.

El text fixa tretze casos que qualifica d'infraccions lleus, entre els quals destaca excedir-se menys d'un 10% en el consum domèstic d'aigua potable en cas que estigui destinada a altres usos, omplir o reomplir aquelles piscines que tinguin una superfície menor a 10 metres quadrats, regar jardins, horts o zones verdes de menys de 200 metres quadrats o rentar els vehicles o embarcacions fora d'un negoci que es dediqui a això.

Els supòsits que poden ser motiu d'infracció greu són nou i contemplen una multa de fins a 1.500 euros si, per exemple, el consum d'aigua s'excedeix entre un 10 i un 25% del màxim permès per a ús domèstic, entre altres supòsits. Finalment, les infraccions molt greus, per exemple, es preveuen per a aquells qui superin en un 25% el consum màxim permès, entre altres supòsits.

L'objectiu de l'ordenança és regular els usos de l'aigua i evitar que se'n faci un consum desproporcionat, especialment en un moment de sequera com el que viu Catalunya. En aquest sentit, el que es vol és poder garantir el servei d'aigua potable que depèn de l'Ajuntament.

Sanció per no tenir-ho llest

Tot i que la voluntat era començar a aplicar les multes a l'estiu, això no va ser possible per l'aprovació tardana del pla contra la sequera. Aquest retard va provocar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) multés l'Ajuntament de Figueres amb 1.500 euros per no haver-lo elaborat i presentat quan tocava.

El consistori és un dels deu que l'ens va expedientar per incomplir aquesta obligació. L'Ajuntament va admetre al seu moment l'error i va optar per pagar de forma voluntària, per la qual cosa va obtenir una reducció del 40%, amb un import final de 900 euros.

Crítica per falta d'informació

Tot i que s'ha aprovat per unanimitat, el govern municipal ha rebut la crítica del regidor del PSC, Pere Casellas, perquè l'executiu de Jordi Masquef no ha fet arribar encara les dades sobre les incidències que s'han produït per un excés de consum i que ha recollit l'empresa Fisersa.

Ha estat la regidora de Sostenibilitat i Medi Ambient, Núria Bartrolich, qui l'ha contestat demanant disculpes i comprometent-se a fer-la arribar tant al grup municipal socialista com als mitjans de comunicació.