Caldes de Malavella també rep una multa de l'ACA: més de 24.000 euros per malbaratar aigua

L'alcalde la veu "injustificada", diu que presentaran al·legacions

Caldes de Malavella (Selva) se suma al llistat de municipis a qui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha sancionat per excedir el consum d'aigua durant l'emergència per sequera. El consistori ha rebut una multa de 24.181,83 euros corresponent al mes de setembre.

L'alcalde, Salvador Balliu, la veu "injustificada", anuncia que hi presentaran al·legacions i defensa que des de l'Ajuntament han fet "de tot" per reduir el consum. Critica que l'ACA hagi fet "una simple divisió" entre els habitants i litres consumits sense tenir en compte les fuites a la xarxa de canonades -Caldes en té uns 100 quilòmetres- i els turistes que s'allotgen al poble. Balliu tampoc entén que, si la multa es paga abans, hi hagi fins a un 40% de descompte. "En cap cas ens sentim culpables", subratlla.

L'expedient sancionador que l'ACA ha obert a l'Ajuntament de Caldes de Malavella, com també ha passat amb Begur (Baix Empordà) i Palau-saverdera (Alt Empordà), es refereix als consums del setembre. L'ACA recorda que aleshores el municipi es trobava en situació d'excepcionalitat, i que el consum per habitant i dia es va situar en 296,26 litres (quan el topall fixat era de 230).

L'expedient sancionador recull que això constitueix "una infracció administrativa de caràcter greu" i, en conseqüència, li imposa una multa de 24.181,83 euros a l'Ajuntament. Aquest import se subdivideix en dues quantitats. Per una banda, aquella que fa referència al fet d'haver excedit la dotació màxima permesa, i que dins la forquilla d'entre 10.000 i 50.000 euros, en el cas de Caldes l'ACA veu "procedent" fixar-la en 18.600 euros.

Per altra banda, aquella que fa referència als litres que es van consumir de més (els 66,26 per habitant i dia). En aquest cas, l'Agència recull que la valoració del "dany causat" als recursos hídrics és de 5.581,83 euros.

Caldes de Malavella, doncs, se situa a cavall dels dos municipis gironins que, segons ha transcendit fins ara, també han rebut sancions per haver consumit massa aigua en plena sequera. En el cas de Begur, la multa supera els 54.000 euros; i pel que fa a Palau-saverdera, se situa propera als 19.000.

"Una simple divisió"

L'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, veu la multa "injustificada" i diu estar "ben segur" que, a l'hora d'interposar-la, l'ACA ha fet "una simple divisió" entre els 8.000 habitants i escaig que té el municipi i l'aigua que es va consumir al setembre. Balliu lamenta que no s'hagin tingut en compte altres factors, entre els quals hi situa les fuites a la xarxa i els turistes que rep el poble (on hi ha balnearis, hotels i cases rurals).

"Hem heretat un municipi amb urbanitzacions de fa 50 anys, a moltes de les quals no s'han fet obres; calculem que tenim una xarxa de canonades d'uns 100 quilòmetres, que en molts casos són les mateixes que hi havia aleshores", afirma Balliu. "No hi ha cap poble que pugui assumir canviar de cop tota aquesta xarxa, perquè és una inversió grandiosa", hi afegeix. "A més, amb el que s'ingressa de taxa turística es pot comprovar com rebem molta gent de pas, i això també fa que s'apugin els consums", precisa Salvador Balliu.

Per això, l'alcalde ja avança que presentaran al·legacions a l'expedient sancionador, demanant a l'ACA que també tingui en compte aquests criteris a l'hora de fer el càlcul. A més, Balliu recorda que Caldes de Malavella ha fet els deures per reduir el consum d'aigua, impulsant mesures d'estalvi com ara apagar els sortidors a les zones enjardinades, tancant les fonts i conscienciant la ciutadania. "Hem fet de tot per mirar d'abaixar la despesa", afirma.

"En cap cas ens sentim culpables"

Balliu tampoc entén que la sanció de l'ACA funcioni com una multa de trànsit. Perquè si el consistori reconeix la seva responsabilitat i paga la multa de manera voluntària, l'ACA aplica un descompte del 40% de l'import. "És així; si la pagues de seguida acceptes la culpa", diu l'alcalde. "Però nosaltres en cap cas ens sentim culpables, i fem tot el possible per complir amb la normativa", puntualitza.

És així si la pagues de seguida acceptes la cupla i reudir 40% i en cap cas ens sentim culpables i fem tot el possible per complir normativa i clima que no plou i s'anirà agreujant

L'ACN ha parlat amb diversos municipis gironins que al setembre encapçalaven el rànquing de consums, i que superaven els 500 litres per habitant i dia. Entre aquests hi ha Riudellots de la Selva, Garrigàs (Alt Empordà), Aiguaviva (Gironès), Pont de Molins (Alt Empordà), Peralada (Alt Empordà) i Vilademuls (Pla de l'Estany). Cap d'ells, fins aquest dimarts al migdia, ha rebut una comunicació per part de l'ACA que se li hagi obert un expedient sancionador.

En el cas de Riudellots, que és el poble que tenia un consum més elevat aquest setembre (726 litres per habitant i dia) des de l'Ajuntament puntualitzen que això es deu al polígon industrial. I que ja han fet saber a l'ACA que hi ha quinze empreses que gasten fins al 70% de tota l'aigua que es consumeix a Riudellots de la Selva.