El fiscal demana 25 anys de presó per a l'acusat de matar la mare a ganivetades a Ripoll

L'acusació sosté que va atacar la víctima amb dos punyals per "allargar de manera conscient la seva agonia"

El fiscal demana 25 anys de presó per a l'acusat de matar la mare a ganivetades a Ripoll el 31 d'octubre del 2021. L'acusa d'assassinat i tinença d'armes prohibides. L'escrit de conclusions provisionals recull que el jove, que aleshores tenia 19 anys, va atacar "bruscament" la mare quan va entrar a la seva habitació cap a les nou del matí i li va recriminar que hagués fet una festa al pis la nit abans.

Segons el fiscal, el processat va agafar una navalla automàtica i la va apunyalar a la zona del cap i del coll. La dona va intentar sortir del pis per demanar ajuda, peró quan ja estava a la porta, la va "rematar" fent servir un altre ganivet. El fiscal sosté que l'acusat "va allargar de manera conscient l'agonia de la seva mare".

L'escrit d'acusació del fiscal Enrique Barata exposa que la mare va arribar al pis de l'avinguda del Ripollès cap a les nou del matí del 31 d'octubre del 2021. Era el domicili familiar on convivia amb el seu fill, que llavors tenia 19 anys.

Un cop a dins de l'habitatge, va veure que hi havia "desordre" i rastres d'haver-hi hagut una festa la nit abans. Per això, va anar fins a l'habitació del seu fill per recriminar-li la seva actitud. "L'acusat, en ser despertat per la seva mare, es va aixecar bruscament i, amb intenció de matar-la, va agafar una navalla automàtica i la va apunyalar a la zona del cap i del coll", exposa el fiscal. Segons l'acusació pública, aquestes primeres ferides van causar un "dolor intens" a la víctima, que "amb terror per l'atac del seu fill, va començar a cridar i a demanar auxili".

La dona, en aquell moment ja "debilitada", va caminar pel passadís en direcció a la porta per intentar sortir del pis i demanar ajuda. El fiscal apunta que el fill la va perseguir pel passadís i la va continuar agredint, causant-li fins a dotze ferides. La virulència de l'atac va fer que la navalla es trenqués.

Per això, l'acusat va tornar "ràpidament" a la seva habitació i va agafar un "ganivet de combat de doble fulla". Quan la mare ja havia arribat a la porta i havia aconseguit obrir-la per intentar sortir al replà, el seu fill li va assestar una darrera ganivetada al coll, seccionant-li la jugular. El fiscal Enrique Barata indica que aquesta punyalada va provocar un sagnat "abundant". La víctima va perdre la consciència i va morir "instants després".

El fiscal sosté que el presumpte matricida va causar "dolors innecessaris" a la seva mare amb la intenció de "fer-la patir abans de morir" i provocar-li una "agonia" fins que li va assestar la darrera ganivetada.

Fuig

Després de "rematar" la seva mare, el jove va anar fins a l'habitació on dormia un amic seu que havia estat a la festa, el va despertar i li va dir: "He matat la meva mare, si no te'n vas d'aquí seràs el següent". A continuació, l'acusat va sortir del pis i va fugir cap a la muntanya, abans que la policia pogués arribar al domicili.

Un cop es va descobrir el crim, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i van muntar un dispositiu per terra i aire per localitzar i detenir el sospitós. Finalment, el van localitzar en una zona boscosa de la carretera de les Llosses. Després d'una persecució, el van poder immobilitzar i detenir cap a dos quarts de cinc de la tarda de l'1 de novembre del 2021, posant fi a la fugida.

El detingut va passar a disposició judicial el 3 de novembre i, des d'aleshores, està en presó preventiva. Segons va transcendir en el moment dels fets, en seu judicial va al·legar que la mare l'havia intentat apunyalar primer i que va actuar en defensa pròpia.

25 anys de presó

El fiscal l'acusa d'un delicte d'assassinat per traïdoria i acarnissament amb l'agreujant de parentiu i d'un delicte de tinença d'armes prohibides per la navalla i el ganivet de combat i sol·licita 25 anys de presó.

També vol 5 anys de llibertat vigilada, posteriors al compliment de la pena, i que no es pugui apropar a menys de 500 metres ni comunicar-se durant 10 anys amb els germans de la seva mare, amb la parella que tenia la dona en el moment dels fets i amb el seu germà, que té una discapacitat. Barata també vol que indemnitzi els familiars de la víctima amb 110.000 euros pel dany moral.

Està previst que el judici, amb jurat popular, es faci a l'Audiència de Girona al maig.