Girona obre 50 expedients sancionadors per incomplir el nou horari de terrasses

El deute de la Generalitat amb el consistori es redueix de 17 a 13 MEUR en dos anys

L'Ajuntament de Girona ha obert 50 expedients sancionadors per incomplir el nou horari de terrasses que va entrar en vigor ara farà un mes. Durant el ple municipal, els grups de l'oposició han criticat aquest primer balanç i han demanat a l'alcalde, Carles Puigdemont, repensar la normativa.

L'alcalde els ha respost que la majoria de multes s'han imposat als mateixos locals -entre deu i quinze, ha precisat- i ha admès que, tot i que fer-hi revisions, els nous horaris posen fi a un problema "enquistat" de feia temps. D'altra banda, d'ençà de les darreres municipals i l'arribada de CiU a l'alcaldia, el deute que arrossega la Generalitat amb el consistori s'ha reduït dels 17 als 13 milions d'euros (MEUR). El nou horari de terrasses dels bars i restaurants de Girona, que va entrar en vigor a mitjans juny, ha centrat les crítiques dels grups a l'oposició al ple. Tant ICV, el PP, la CUP i el PSC han posat l'accent en què, d'ençà que es va començar a aplicar la restricció, la policia ja ha obert "un nombre molt elevat" d'expedients sancionadors a locals que no han complert l'hora màxima de tancament. En concret, una cinquantena.

La nova normativa divideix la ciutat en tres sectors diferenciats en base a un mapa acústic fet pel consistori. A partir d'aquí, es fixa a quina hora els locals han de recollir taules i cadires, en un arc que s'estén des de la mitjanit -com és el cas del Barri Vell- fins a dos quarts de dues de la matinada -com, per exemple, la plaça Independència.

A més dels expedients interposats, l'oposició també ha criticat la comissió mixta de seguiment sobre la normativa que van constituir equip de govern i veïns a finals de juny. Tant la portaveu del PP Concepció Veray com la socialista Glòria Plana han reclamat que aquesta taula s'obri també al sector de l'oci nocturn i a la resta de grups municipals.

L'alcalde ha destacat que, si bé és cert que s'han obert 50 expedients sancionadors, la majoria de multes fan referència a un mateix grup de terrasses. En concret, "estem parlant d'entre deu i quinze establiments que són reincidents", ha dit Puigdemont.

Control a bars i restaurants

L'alcalde també ha defensat el control que es fa a bars i restaurants perquè compleixin els horaris i, per refermar-lo, ha fet un símil amb el reglament de circulació. "Hi ha molts conductors a qui se'ls sanciona, i no per això ningú creu que es facin les coses mal fetes", ha dit.

L'alcalde ha insistit en què els nous horaris de terrasses han permès posar fi a un problema "enquistat" a la ciutat "des de feia temps". Carles Puigdemont també ha assegurat que hi ha d'altres ciutats (com ara Barcelona) que apliquen normatives semblants, i que els nous horaris permeten disposar "d'un referent clar, transparent i aplicable al sector". I hi ha afegit: "És evident que caldrà afinar el reglament, però es tracta d'un pas endavant".

Per últim, Puigdemont ha explicat als grups de l'oposició que la comissió de seguiment, com indica el seu nom, és mixta. És a dir, que apart de l'equip de govern, només hi ha els representants dels diferents barris. "Es va constituir atenent al seu desig, perquè creiem prioritari parar l'orella als veïns afectats; per això, el sector de l'oci no hi té cabuda, però això no vol dir que no hi parlem per altres vies", ha precisat.

De 17 a 13 MEUR

El ple ordinari d'aquest juliol també ha donat llum verda a l'aprovació definitiva del compte general del 2012. Tot i que el PSC hi ha votat en contra, i la CUP i ICV s'han abstingut, aquest punt de l'ordre del dia ha tirat endavant amb el suport de l'equip de govern, el PP i el regidor no adscrit.

Durant el debat, la regidora socialista Sílvia Paneque ha criticat el deute que arrossega la Generalitat amb l'Ajuntament. "No només no el retorna, sinó que la Generalitat ens centrifuga part del seu dèficit en àmbits com les escoles bressol; i això pot fer trontollar els comptes sanejats que té aquest consistori", ha subratllat Paneque.

La regidora d'Hisenda i tinenta d'alcalde, Maria Àngels Planas, li ha respost que, d'ençà que CiU va arribar a l'alcaldia -el juliol del 2011- el deute de la Generalitat no tan sols no ha augmentat, sinó que s'ha reduït. "En concret, durant aquesta legislatura, ha passat dels 17 als 13 MEUR", ha dit.

Cessió al Departament d'Interior

Durant el ple, l'alcalde de Girona també ha explicat que el consistori ha cedit per un any al Departament d'Interior l'antiga seu de l'Institut Gaudí de la construcció, situada al polígon Mas Gri. Aquest edifici, que va tornar a l'ajuntament després que l'institut fes fallida, es troba just al costat de l'actual comissaria dels Mossos d'Esquadra de Trànsit.

Carles Puigdemont ha explicat que allò que s'ha fet és una "cessió temporal d'ús", però que això en cap cas és sinònim que allà sigui on s'ubiqui la nova seu regional dels mossos (actualment, a Vistalegre). "Quan toqui, parlarem del què haguem de parlar; ara la cosa es queda en un conveni per un any", ha dit l'alcalde de Girona. Puigdemont també ha assegurat que, si la seu regional dels mossos s'acaba emplaçant a l'indret, l'equip de govern demanarà a Interior "contraprestacions" per a la ciutat.

Per últim, el ple també ha deixat damunt la taula el projecte d'urbanització del carrer bisbe Sivilla, un dels àmbits afectats per les obres del TAV. L'Ajuntament havia decidit prendre la iniciativa i, davant l'immobilisme d'Adif, avançar ell els diners per fer l'obra. Com que encara falta consensuar el projecte amb els veïns però, el ple ha acordat posposar-ne l'aprovació i convocar un ple extraordinari per tirar endavant aquest punt.

Protesta de la PAH

Abans de començar el ple, una cinquantena de membres de la Plataforna d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona s'han concentrat al saló de sessions. Protestaven perquè, segons asseguren, dues famílies dels barris de Pla de Palau i Santa Eugènia han perdut la custòdia dels seus quatre i dos fills menors d'edat després que Serveis Socials qualifiquessin la seva situació de pobresa extrema.

L'alcalde ha parlat amb la portaveu de la PAH, Marta Afuera, i s'ha compromès a parlar tant amb els afectats com amb Serveis Socials de l'ajuntament per veure si el consistori pot trobar sortida a la problemàtica. "Primant sempre l'interès de les persones per damunt d'altres consideracions, buscarem al més aviat possible les respostes", ha dit.