Homenatge sorpresa als artífexs del millor restaurant del món

Els cuiners més importants de Catalunya organitzen una festa als Roca

Els tres germans Roca venien a passar un dia de platja amb les famílies a la cala d'Aiguablava (Begur). Era el primer dia de descans des que el passat 29 d'abril van ser escollits millor restaurant del món. Per a sorpresa seva, en arribar a la platja han trobat desenes de companys de professió que els havien organitzat un homenatge sorpresa, sota la batuta del col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet, per reconèixer el seu tarannà "senzill, proper i generós".

Cuiners com Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Carles Gaig i un llarg etcètera s'han sumat a la festa, on no hi ha faltat menjar, múltiples bríndis, música, ball i, fins i tot, una actuació sorpresa de Sílvia Pérez Cruz.

D'ençà que els germans Roca van aconseguir el número 1 del rànquing mundial de la gastronomia han estat diversos els homenatges que han rebut. El primer, la mateixa nit que van arribar al restaurant procedents de Londres i, pocs dies després, al Teatre Municipal on tota la ciutat de Girona els va retre homenatge.

Aquella mateixa nit, al pati del Celler, alguns membres del col·lectiu de l'Empordanet van començar a coure la festa sorpresa que aquesta dilluns han pogut gaudir els germans Roca, rodejats de companys de professió vinguts de tots els punts del país. El col·lectiu de la Cuina de l'Empordanès s'havia aliat amb les dones dels tres germans Roca que, enganyats, venien avui a gaudir d'un dia de platja acompanyats dels seus fills i esposes.

En arribar a la platja d'Aiguablava i mentre estaven buscant un racó on posar les tovalloles, han començat a aparèixer com bolets companys de fogons. "Aquest és un homenatge als Roca persones, pel seu tarannà de senzillesa i amistat", remarca el gerent del col·lectiu, Martí Sabrià. Entre els cuiners que s'han sumat a la festa hi havia Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Carles Gaig, Ramon Freixa, Marc Gascons o Quim Casellas, entre molts d'altres. No ha pogut sumar-se a la festa Ferran Adrià, que aquests dies està a Londres presentant l'exposició del Bulli.


Acte seguit, tots s'han traslladat al restaurant Mar i Vent del parador d'Aiguablava on l'equip de cuina ha preparat els aperitius. Set cuiners del col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet han estat els encarregats de fer una col·lecció de set suquets per dinar.

El bon menjar i els productes de l'Empordà, el vi i el cava catalans i la música no han faltat. Els germans Roca han pogut gaudir d'un dia distès i relaxat (el primer des que van fer-se amb el número 1) i compartir balls, converses i riures amb els companys de professió. "Amb molts ens veiem sovint però fer aquesta moguda, aquesta festa tots junts ha estat increïble", reconeixia el sommelier del Celler, Josep Roca.

Pel millor xef del món, Joan Roca, el d'avui ha estat una jornada "tant o més" emocionant que la nit que a Londres van ser designats millor restaurant del món. "Hem notat aquesta calor tant important dels companys que fa tenir més energia per seguir cuinant i endavant en aquesta feina que ens apassiona", ha reconegut.

Regals i actuacions sorpresa

A la tarda, les sorpreses no s'havien acabat per als germans Roca. Tots els participants han començat a vestir-se amb unes samarretes creades especialment per a l'ocasió. Al darrera es podia veure un número 1 i les sigles J. Roca. A davant la frase del xef: "La nostra cuina abraça l'emoció que desprèn el paisatge", Joan Roca.

Llavors, la festa s'han traslladat a la platja, on els han volgut entregar uns regals molt especials. Cadascun d'ells ha rebut una litografia feta per l'artista florentí resident a Palafrugell, Tano Pisano, i també han gaudit de l'actuació sorpresa de la cantant Sílvia Pérez Cruz, que ja ha col·laborat amb el Celler de Can Roca posant la veu en el projecte de El Somni. El grup vocal gironí les Sixters també han interpretat 'Mediterraneo' de Joan Manuel Serrat, davant d'una d'un dels racons més fotografiats de la Costa Brava.

Per fer perenne el record d'aquest dia, també s'ha posat a disposició de tots els assistents un llibre on cadascú ha pogut dedicar unes paraules als germans Roca. El llibre s'editarà i es farà arribar als germans Roca perquè el tinguin al restaurant.

El sol ha caigut a Aiguablava però la festa continuava.