Palafrugell allibera més de 10.000 insectes depredadors per controlar les plagues

Les diferents espècies es deixaran anar a una desena de carrers, places i avingudes

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) està introduint la lluita biològica per controlar les plagues que afecten els arbres i els jardins del municipi (principalment, el pugó que es menja les fulles). Per això, el consistori ha començat a alliberar 10.400 insectes depredadors a diferents punts del poble.

Aquesta acció es farà al llarg de l'avinguda Pompeu Fabra, a la plaça de Mirepoix i als carrers Ample, de Barris i Buixó, de Pozo Alcon, del Bruguerol, d'Isaac Albéniz, de Sèneca, de Manuel de Falla i de Lope de Vega. En total, una desena de punts on, a partir d'ara, s'hi deixaran de fer servir plaguicides, insecticides i altres productes químics.

En total, s'alliberaran fins a quatre espècies diferents d'aquesta "fauna útil", com explica l'Ajuntament. Tres d'elles (Anthocoris, Chrysopa i Nephus) es mengen directament els pugons o la resta de fitòfags (és a dir, aquells insectes que s'alimenten de plantes). La darrera, l'Aphidius, és un paràsit que posa els seus ous dins del pugó i, a mesura que la larva creix, el va matant.

Segons subratlla l'ajuntament, l'objectiu final és el de crear uns espais al municipi que serveixin de llocs de cria per a aquests insectes i on no es facin servir plaguicides. "A partir d'aquests espais, aquests depredadors poden anar escampant-se per la resta del poble, reproduint-se de manera natural i ajudant així a minorar l'ús de fitosanitaris de síntesi", explica el consistori palafrugellenc.

A més d'eliminar les poblacions de pugons i altres plagues, la lluita biològica també té un altre avantatge: acabar amb les molèsties que generen aquests insectes (per exemple, deixar tot el terra del voltant dels arbres enganxifós).