Es doblen els voluntaris de les ADF de l'Alt Empordà

L'associació que aplega 13 de les 14 entitats de la comarca critica la retallada dels ajuts de la Generalitat

L'associació d'ADF de l'Alt Empordà, que aplega 13 de les 14 entitats de la comarca, ja compta amb 140 voluntaris, el doble de l'any passat. "És evident que el gran incendi ha tingut un efecte crida però creiem que ens quedarem amb uns 100 membres", ha detallat el president de l'associació, Josep Maria Cervera. Enguany, el dispositiu de suport, prevenció i extinció d'incendis de les ADF d'aquesta comarca compta amb 17 vehicles, deu desbrossadores i diverses bombes i generadors.

Tot i això, des de l'associació critiquen les retallades en les ajudes de la Generalitat, la tardança a l'hora de rebre les subvencions i la manca d'equips de protecció personal, una "prioritat" per al sector. Aquest dissabte s'ha presentat a Figueres la campanya de prevenció i suport a l'extinció d'incendis forestals d'aquest estiu de les ADF de l'Alt Empordà que comptarà amb 140 voluntaris, 17 vehicles - entre 'pick-up' i tot terrenys- cinc remolcs, deu desbrossadores, dos trituradores, diverses bombes, generadors, motxilles d'aigua i 30 equips de transmissions. L'associació d'ADF de l'Alt Empordà va néixer l'any 2005 englobant sis entitats de la comarca. Actualment ja hi estan adherides 13 de les 14 agrupacions de defensa forestal que hi ha a tot l'Alt Empordà.

La finalitat d'aquest organisme és lluitar contra els incendis forestals, coordinar les diverses associacions locals i aportar assessorament. En total, les ADF associades suposen 31 municipis i més de 60.000 hectàrees forestals. L'única agrupació de defensa forestal que encara no es troba dins aquesta entitat és l'ADF Algueme que engloba els municipis de Navata i Ordis. Tot i això, aquest any, s'ha doblat el nombre de voluntaris que treballen dins d'aquest col·lectiu, un fet que des de l'Associació d'ADF de l'Alt Empordà vinculen als efectes del gran foc de l'any passat que va arrasar més de 10.000 hectàrees. "La gent no veu tota la feina que es fa des de les ADF, treballem tot l'any i és evident que l'incendi de l'any passat ha tingut un efecte crida tot i que una cosa és l'arrencada, ara som 140, però creiem que quedarem uns 100", ha detallat Cervera.

Segons el president de l'associació, el gran potencial de les agrupacions de defensa forestal d'arreu del territori són el "personal voluntari". "Sempre es pot comptar amb la gent, aquí tenim diverses entitats que cada dissabte treballen desbrossant camins o netejant els boscos", comenta el president. Un treball que no s'atura tot i la davallada de les ajudes per part de la Generalitat. "Algunes subvencions s'han retallat, altres no s'han convocat però el que realment necessitem és que es les ajudes es donin i puguem cobrar-les perquè els pagaments s'allarguen i ens és impossible assumir els costos", ha detallat Cervera.

Segons el president, aquesta tardança en el pagament de les ajudes ha suposat que en alguns moments hagin decidit no presentar-se a algunes subvencions. "En el cas dels ajuts forestals ja hi renunciem perquè haurem d'executar les obres i tardarem un any i mig a cobrar-les", ha subratllat. Enguany, fins i tot, l'associació ha d'assumir els costos del càrrec del coordinador comarcal - el tècnic que supervisa i dona suport a tot el dispositiu d'estiu - perquè el Departament d'Agricultura no pot assumir-ho tal i com feia fins ara.

En aquest sentit, el president de l'associació d'ADF de l'Alt Empordà ha explicat que aquesta setmana es van convocar les ajudes de funcionament que permeten pagar les assegurances dels vehicles, fer reparacions o equipar els voluntaris. Unes ajudes que any rere any han anat disminuint. "L'any passat es van lliurar 800.000 euros per a totes les agrupacions catalanes, enguany es donen 750.000 euros per a les 300 ADF", ha puntualitzat. Això suposa uns 2.500 euros, de mitjana, per a cada agrupació. "El més preocupant és que necessitem diners líquids i les ajudes porten una bestreta del 90%, cal que lliurin els diners ràpidament", ha comentat.

"Els equips de protecció personal són una prioritat"

El president de l'associació d'ADF de l'Alt Empordà també ha criticat la tardança en convocar les ajudes. "L'administració és una cosa feixuga i lenta però es tracta de subvencions regulars i iniciar els tràmits el 3 de juliol no és un bon moment perquè ara les entitats hauran de preparar paperassa quan hauríem d'estar pendents d'altres coses", ha comentat.

Finalment, Cervera també s'ha queixat de la manca d'equips de protecció personal que pateixen les ADF. "Quan hi ha retallades, una de les coses que cauen són els equips que necessitem per treballar; és molt greu que en ple segle dels riscos laborals no tinguem aquests equips que són una prioritat", ha lamentat. Durant aquest primer any des del gran incendi de l'Alt Empordà s'han creat dues noves ADF, la de Llançà i Sant Llorenç de la Muga. "Amb més voluntaris podrem treballar més", ha comentat Cervera. D'altra banda, el president també creu que encara no hi ha cultura de "l'autoprotecció" i la prevenció tot i les xerrades que els voluntaris han fet amb els ciutadans.

Aquest any, la Diputació de Girona ha signat un conveni de col·laboració amb l'associació que permetrà contractar operadors de ràdio i personal de camp. En total, la Diputació aporta 51.000 euros que serviran per mantenir quatre unitats de vigilància que estaran operatives cada dia des del mes de juliol i fins l'11 de setembre i dotze vigilants. A grans trets, l'organisme gironí dóna 600.000 euros per a les tasques de vigilància i prevenció d'incendis arreu de la demarcació, 130.000 d'elles dedicades a la zona de l'Alt Empordà, les Gavarres i el Montseny.