Mossos i Bisbat de Girona fan un cens de totes les relíquies

Aquest inventari forma part del pla policial per prevenir robatoris a les esglésies

Els mossos i el Bisbat de Girona han enllestit un cens amb tots els objectes de valor que hi ha a les esglésies i ermites de la demarcació. Durant un any, els agents han pentinat tota la diòcesi i han fet centenars de fotografies de tot allò que pot atraure els lladres i que, fins ara, el Bisbat no tenia inventariat. El cens inclou imatges religioses, calzes, campanes i objectes rituals de missa (com creus i patenes).

Aquest inventari meticulós forma part de la segona fase del pla policial engegat el 2010 per prevenir robatoris a les esglésies. Donar consells de seguretat als rectors, substituir imatges originals per rèpliques o instal·lar alarmes i reixes ha reduït fins a un 70% aquests delictes. Els lladres no entenen de religions i les esglésies i ermites de la diòcesi de Girona (n'hi ha més de 1.100) han estat, en ocasions, llocs de pillatge. No només han buidat les caixes d'almoines, sinó que també s'han atrevit a anar més enllà. Sense anar més lluny, l'any passat uns lladres van robar les campanes de tres ermites del Baix Montseny i uns altres es van endur la marededéu gòtica de Creixell (Borrassà).

Per fer front a aquest degoteig de delictes, els Mossos d'Esquadra ja fa tres anys que van engegar un pla específic. Les alarmes es van disparar a mitjans del 2010 quan, només durant el primer semestre d'any, la policia va arribar a rebre fins a 29 denúncies del Bisbat de Girona per robatoris a temples de la diòcesi.

Segons explica el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), el caporal Enric Padró, en una primera fase els esforços es van centrar en fer xerrades a capellans i rectors per donar-los consells de seguretat (fins ara, n'hi ha hagut més de 80). Canviar els panys de les portes o, fins i tot, instal·lar alarmes o reixes als temples són algunes de les recomanacions que ja s'han portat a terme.

A més, d'ençà d'aleshores, també s'han anat retirant aquells objectes valuosos que hi havia disseminats en ermites. En aquests casos, el Bisbat de Girona els ha guardat en un magatzem (com és el cas d'una creu a Romanyà) o bé els ha substituït per rèpliques (per exemple, una talla que presideix una capella de la Selva interior).

La imatge original només retorna a lloc en dies assenyalats, coincidint amb festes del calendari religiós. "Allò que hem fet ha estat protegir més tots aquests objectes; és un risc que peces de gran valor històric es guardessin en ermites aïllades o perdudes per la muntanya", explica el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer.

Inventari exhaustiu

Ara, els Mossos d'Esquadra i el Bisbat de Girona han enllestit un cens amb tots aquells objectes de valor (sigui econòmic o espiritual) que hi ha als temples d'arreu de la diòcesi. Aquest inventari forma part d'una segona fase del pla policial, que va engegar-se el juny de l'any passat.

Durant els últims dotze mesos, els agents han pentinat ermites, esglésies i capelles, on han fet centenars de fotografies de tot allò que, fins ara, no apareixia als arxius de la diòcesi. Aquest inventari, que s'afegeix al que ja tenia el Bisbat, inclou tot allò que hi ha als temples: calzes, canelobres, estàtues, creus, campanes, patenes o, inclús, tapissos.

Cada cop que els mossos trepitjaven una església o ermita, a més, redactaven un document amb mesures de seguretat específiques adequades a cada lloc (en cas que fos necessari). "Per exemple, en el cas d'aquelles estàtues que poguessin estar a l'abast de qualsevol persona, es recomanava retirar-les quan no hi havia oficis", explica el caporal Enric Padró.

Adequar el patrullatge

A més d'identificar amb rapidesa qualsevol objecte en cas de robatori, l'inventari també ha permès adequar els patrullatges dels Mossos d'Esquadra. "Hi ha esglésies i ermites que s'han posat com a punts sensibles i d'interès a l'hora de fer patrullatges; consten al nostre control informàtic i els agents estan obligats a passar-hi", concreta el comissari Joaquim Belenguer.

El pla policial per prevenir robatoris a esglésies no només ha permès atacar la problemàtica, sinó que també ha fet que capellans i rectors se sentin més segurs. "El treball conjunt que hem fet mossos i Bisbat, amb totes aquestes xerrades i consells de seguretat, ha generat confiança entre els mossens", explica el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

El bisbe de Girona ha assegurat que, gràcies a aquest inventari, que complementa el del Bisbat, ara es té una radiografia "completa" de tots aquells objectes que es guarden als temples de la diòcesi. Francesc Pardo ha admès que aquest ha estat un treball "complicat", precisament perquè arreu de la demarcació hi ha moltes parròquies i ermites disseminades.

Reducció de fins a un 70%

El pla de seguretat específic ha permès, en aquests tres anys, reduir fins a un 70% els robatoris a esglésies, temples i altres edificis del Bisbat. De les 29 denúncies rebudes durant el primer semestre del 2010, aquest any s'ha passat a vuit. Entre aquestes, hi ha dos robatoris a rectories, un a l'Institut Superior de Ciències Religioses (d'on es van endur diners i un ordinador) o un altre a l'església de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), on els lladres van robar una creu de fusta i un calze, tot i que d'escàs valor.

Tant el comissari com el bisbe destaquen l'eficàcia del pla, que ha permès revertir la situació que es vivia ara fa tres anys. "Realment ha millorat molt, però tampoc voldria donar una imatge idíl·lica, perquè en qualsevol moment aquests delictes poden repuntar; per això, estarem alerta, no abaixarem la guàrdia i continuarem fent xerrades i patrullatges", ha conclòs el comissari Joaquim Belenguer.