Una iniciativa vol recuperar el capell d'aigua a l'Albera que es troba en perill d'extinció

Acció Climàtica ha plantat onze exemplars en cinc punts diferents del parc natural

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en la recuperació del capell d’aigua (Hydrocotyle vulgaris), una planta aquàtica en perill crític d’extinció a Catalunya.

Recentment, s’ha fet la plantació d’individus d’aquesta espècie en cinc punts del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, a l’entorn on actualment es localitzen els pocs exemplars de capell d’aigua que resten.

En total, s’han plantat 11 individus que han estat cultivats al Centre de Recursos Genètics Forestals de Torreferrussa, amb la col·laboració de l’associació Galanthus. Els exemplars cultivats provenien dels que es troben a la zona de l’Albera, a través d’un llarg procés de més de dos anys de durada. Ara se’n farà un seguiment acurat per tal de veure com evoluciona la plantació i si finalment es consolida.

Així mateix, també es buscaran altres localitzacions més allunyades dins del massís de l’Albera per intentar generar altres nuclis de població. Per això, es continuarà treballant per seguir multiplicant i cultivant nous individus a través del material que ha quedat conservat ex situ.

L’Hydrocotyle vulgaris és una planta de la façana atlàntica europea que es distribueix des de la península Ibèrica fins a l’extrem sud d’Escandinàvia. Cap a l’oest esdevé ràpidament rara i desapareix a l’Europa continental.

Al Mediterrani també és molt escassa i apareix en indrets puntuals i dispersos. A Catalunya s’ha citat històricament de quatre punts: el delta del Llobregat, la desembocadura del Besòs, la desembocadura del Ter i l’Albera.

Les poblacions del Llobregat i del Besòs es troben extingides per les profundes transformacions que han patit aquests territoris. A la desembocadura del Ter, tot i que també es creia extingida, fa menys de 10 anys es va trobar una petita població, i també s’hi estan desenvolupant accions de conservació coordinades pel Parc Natural del Montgrí i Baix Ter en el marc del projecte ReFlora de recuperació de flora en perill d’extinció, en què també col·labora la cooperativa viver Tres Turons i el CREAF.