Impulsen una campanya per pagar la restauració de l'orgue del Monestir de Ripoll

Falten 45.000 euros per finançar les millores que se li han fet

L'orgue del Monestir de Ripoll s'ha restaurat recentment, però la factura de la reparació no s'ha pogut assumir. Gràcies a donacions, s'han pogut pagar 20.000 euros, però encara falten per pagar 45.000 euros.

És per això que s'ha iniciat una campanya solidària amb tota mena d'activitats per aconseguir els diners. L'instrument, construït el 1977 per l'orguener Gabriel Blancafort, patia un important deteriorament pel pas del temps i especialment pels corcs, fet que va obligar a canviar tot el moble de fusta juntament amb l'ampliació de tubs.

Els membres de la comissió assenyalen que aquesta obra ha sigut "de mínims" i que caldria una intervenció molt més ambiciosa per tenir l'orgue que "Ripoll es mereix". Des del 15 d'agost, que el Monestir de Ripoll torna a gaudir de les notes musicals de l'orgue, que ara llueix un moble de fusta completament nou i amb més tubs. Falta, però, una intervenció més ambiciosa, que costaria 145.000 euros més que se sumarien als 45.000 que es busquen.

"Ara s'ha fet un sanejament i la primera ampliació, amb tubs de coure donats de la parròquia de Santa Maria del Pi de Barcelona (procedien de l'antic orgue del Monestir de Poblet)" entre d'altres, detalla Ferran Raigon, membre de la Comissió de l'Orgue del Monestir de Ripoll. A simple vista, ja es veu que hi falten més tubs. Concretament, ara en té 7 dels 16 registres previstos que permetrien per un "salt qualitatiu" de les propietats musicals de l'orgue.  

Els impulsors d'aquesta iniciativa, que busca recaptar els diners necessaris per fer-ho realitat, tenen clar que Ripoll, bressol de Catalunya, "es mereix" tenir un instrument de major categoria no només per a les celebracions litúrgiques, sinó també per potenciar les activitats culturals que s'hi podrien fer. "Tots els ripollesos i ripolleses se l'han de sentir seu", assenyala Raigon.  

Si bé admeten que amb l'actual reforma s'ha fet un salt qualitatiu molt important, el "somni" és poder completar l'ampliació, tal com admet el rector del monestir, Josep Sala, que apel·la el suport de les administracions. "Sempre són moments difícils, jo els demanaria que ens ajudessin a pagar el que devem i fer l'ampliació total per tenir l'orgue que el Monestir de Ripoll es mereix", afirma.  

Raigon recorda que al país ja s'han fet campanyes encara més ambicioses, com és el cas de la restauració de l'orgue de Montserrat (va costar més d'1,6 MEUR) i el de Solsona, amb prop de 700.000 euros. "No és equiparable, no diem que hagi de ser tant, però sí que ens permeti sufragar tots aquests costos", afegeix. 

L'altra bona notícia és que, en cas d'aconseguir els diners, el monestir ja no es quedarà sense l'instrument perquè les millores es podran fer 'in situ'. El rector admet que "el van trobar molt a faltar" els mesos que van quedar-se'n sense mentre es feien els treballs de millora al taller Blancafort de Collbató.  

Concerts i parades  

Entre les actuacions que s'han posat en marxa aquests dies hi ha concerts, venda de calendaris i una parada a la fira de Nadal, entre altres esdeveniments. "Ens ha sorprès la bona acollida que ha tingut la iniciativa", admet Raigon, que posa el cas del Jan, l'artista que ha donat obra seva per fer una subhasta. Han obert un número de compte corrent per tots aquells que vulguin fer-hi aportacions.  

L'actual orgue va ser construït el 1977 per l'orguener Gabriel Blancafort. Històricament, però, n'hi havia hagut d'altres. Primer, un orgue va ser destrossat durant la Primera Guerra Carlina l'any 1835, fet que també va suposar un greu deteriorament del Monestir i la desaparició de la biblioteca i els seus arxius.

Després va venir l'orgue de la reconstrucció, conclosa l’any 1893 i realitzada per l'arquitecte Elies Rogent, que també va ser destruït durant la Guerra Civil del 1936.