Arrenca el Porta Ferrada amb el piano de Josep Ribera

Per primera vegada en 60 anys actua a Catalunya

El Festival Internacional de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha arrencat aquesta nit amb una actuació molt especial. El pianista Josep Ribera, que va viure tota la infància i joventut a Sant Feliu de Guíxols, té una dilatada carrera com a músic i pedagog a diversos països europeus. Als seus 76 anys, però, mai havia actuat a casa. Aquesta nit l'església del Monestir ha estat l'escenari escollit per escoltar la seva acurada interpretació.

Per a l'ocasió, ha escollit un repertori romàntic a base de peces de Beethoven -de qui es declara un apassionat-, Mendelssohn, Liszt i Ravel. Aquesta és l'única actuació que el pianista guixolenc, resident a Copenhaguen, ha fet a Catalunya. La 51ena edició del Porta Ferrada ha arrencat aquesta nit amb el concert del pianista Josep Ribera, que fa quasi 60 anys que no actua a la seva terra. Nascut a Sant Julià de Ramis el 1937, Josep Ribera va viure a Sant Feliu de Guíxols a partir dels tres anys però va marxar de Catalunya quan va superar unes proves per ingressar al Royal College of Music de Londres.

El festival va fer un primer intent per portar-lo l'any 1984, però per problemes d'agenda Ribera no va poder venir a Sant Feliu. De fet, fa uns 30 anys que no retornava a la vila que el va veure créixer. Ja des de l'any passat, ajuntament i pianista havien acordat trobar un dia al mes de juliol per poder fer un concert en el marc del festival.

Per a una nit tant especial com la d'avui, Ribera ha escollit un repertori romàntic. "He tocat molta música moderna però a la meva edat em vaig tornant més romàntic", ha reconegut. El concert ha començat amb la sonata de Beethoven titulada 'La Tempesta' i que s'inspira en el drama de Shakespeare. Ribera ha reconegut ser un apassionat del compositor. La primera part s'ha completat amb altres obres de Mendelsshon.

Per a la segona part, el pianista ha escollit l'obra 'Sis consolacions' de Liszt i el concert s'ha tancat amb la 'Sonatina' de Ravel, una obra impressionista.

Una dilatada i reconeguda carrera a l'estranger

Fascinat per la música, als sis anys va iniciar els estudis de solfeig i piano. L'any 1954, després d'unes oposicions i davant d'un tribunal presidit per Ígor Stravinski, va obtenir l'ingrés al Royal College of Music de Londres, on un any més tard va debutar com a professional.

A partir de 1960 es va traslladar a Suècia on, a més de la seva vessant d'intèrpret, va dirigir dues càtedres de piano, una al Conservatori d'Estocolm i l'altra a la Universitat de Göteborg. Als anys 80 es va traslladar a viure a Dinamarca i s'hi va jubilar l'any 2007, després de dirigir el departament de piano de la Reial Acadèmia de Música de Dinamarca a Copenhaguen durant 25 anys (ara n'és professor emèrit).

Per la seva particular contribució a les arts, se li va atorgar l'any 1992 la Creu de Dannebrog. Cada estiu dirigeix les Tel-Hai International Piano Master Classes a Hvide Sande (Dinamarca) i a Tel Aviv (Israel) on té, des del 1976, una avinguda amb el seu nom.