La Costa Brava es quedarà al 45% de les reserves aquesta Puríssima excepte al sud, amb un 80%

El Pirineu i la zona central presentaran una ocupació del 90%

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines preveu que el pont de la Puríssima garantirà "un bon inici" de la temporada d'hivern en les zones de muntanya de la demarcació.

La comarca de la Cerdanya té ocupacions del 90% i la Garrotxa està al 89%, xifres molt elevades per a sortides que seran majoritàriament d'entre dos i tres dies. Pel que fa a la Costa Brava, el nombre de reserves serà menor, ja que la majoria de gent tria per anar cap al Pirineu gironí, aprofitant l'obertura de les pistes d'esquí.

A la zona nord i centre del litoral, les reserves es quedaran al 45%. L'excepció és al sud, on el 80% de les places estaran ocupades. La Federació d'Hostaleria apunta que la majoria de visitants seran de Barcelona.

El Pirineu gironí i les zones de muntanya seran els dos puntals del sector turístic pel pont de la Puríssima. Després d'un mal any per la manca de neu a les estacions d'esquí, aquests dies festius són un bri d'esperança per aquest hivern en el món de l'hostaleria. De moment, les previsions de bon temps i neu ha fet que les reserves en establiments turístics de la Cerdanya estiguin al 90%.

Els apartaments turístics, les cases de turisme rural i les de colònies són els que registren més reserves, mentre que els càmpings de la zona de muntanya es mantenen sobre el 80% d'ocupació.

Els hotels i pensions tenen un 75% de les places reservades. Malgrat tot, el sector confia en què aquestes xifres encara podrien créixer més gràcies a les reserves d'última hora a condició que el temps hi acompanyi.

De moment, el que sí que acompanyarà segur és l'anunci de l'obertura de les pistes d'esquí. Des d'aquest dimarts ja es pot esquiar a la Masella, la Molina i Vall de Núria. Vallter 2000 obrirà aquest dimecres. Les estacions asseguren que obren amb algunes de les pistes i progressivament al llarg del pont aniran ampliant el domini esquiable.

Per a la presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) a les comarques gironines, Esther Torrent, es tracta d'una "bona notícia" perquè permet arrencar amb bon peu la temporada d'hivern.

El president de la Federació d'Hostaleria a les comarques gironines, Antoni Escudero, ha afegit que la gent "té fal·lera per trepitjar i tocar la neu", sobretot després de la nefasta temporada que hi va haver l'any passat.

Oferta molt completa

Tot i així, Escudero afegeix que el Pirineu gironí compta amb "una oferta molt completa" i recorda que les pistes d'esquí s'han reinventat i ara no només ofereixen activitats d'esquí, sinó que hi ha moltes altres propostes relacionades amb la neu però també amb la natura i l'esport. Això fa preveure que tant establiments hotelers com bars i restaurants estaran plens en els pròxims dies.

El perfil de visitant que hi haurà serà turisme de proximitat. Escudero ha detallat que majoritàriament és gent de Barcelona o de la resta de Catalunya i en menor mesura de visitants espanyols i francesos. La majoria d'estades seran curtes, d'entre dos i tres dies, però ja és l'habitual en aquest pont.

Bones dades a l'interior

I si la majoria del turisme se'n va cap a la muntanya a tocar neu, el pont de la Puríssima també està marcat per ser el preludi de les festes de Nadal. Per això, ciutats com Girona també s'omplen de visitants atrets pel comerç i l'oferta gastronòmica.

La directora dels allotjaments turístics Del Vi apartaments, Esther Soler, ha explicat que a hores d'ara tenen una ocupació al voltant del 75% però que esperen que s'enfili fins al 90 amb les reserves d'última hora. El visitant, bàsicament turista de proximitat però també famílies provinents de França. A la Garrotxa les reserves ja estan al 89% i també auguren un bon funcionament del pont.

La costa, a mig gas

Pel que fa a la Costa Brava, les previsions és que els establiments que queden oberts funcionin a mig gas. A l'Alt i el Baix Empordà els hotels, càmpings i apartaments comptaran amb unes reserves del 45% de la capacitat disponible.

La presidenta de l'ATA ha recordat que la previsió és de fred i això anima a la gent a traslladar-se a la muntanya. "Altres anys que hi havia temperatures molt suaus i sol, la costa tirava més", ha recordat Torrent. Per això la majoria dels apartaments turístics no funcionaran durant el pont de la Puríssima a l'espera d'arrencar la temporada a la primavera del 2024.

El que sí que funcionarà són els hotels de la zona sud de la Costa Brava. Antoni Escudero ha assegurat que hi haurà un 80% de les places disponibles ocupades. Es tracta de visitants bàsicament de Barcelona que aprofitaran els dies de festa per passejar per aquestes localitats costaneres aprofitant el bon temps.