La sala la Planeta de Girona ha acollit aquest dilluns al vespre la final del XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana que anualment organitza el festival Temporada Alta. En ell, vuit dramaturgs presenten els seus textos que interpreten una parella d'actors catalans. A partir d'aquí, el públic decideix quina de les dues propostes els atrau més i vota quin d'ells passa a la següent ronda.
Aquest dilluns Lali Álvarez s'ha enfrontat a Sergio Baos amb dos textos que compartien una de les línies argumentals: la política. En el cas de la guanyadora, 'Un rellotge a la finestra' ha mostrat com una noia (interpretada per Diana Gómez) obre a la porta d'una cartera (Júlia Truyol) sense recordar que la seva parella li havia demanat expressament no fer-ho.
A partir d'aquí arrenca una conversa que deriva en un confrontament polític i farcit de prejudicis. La dona és d'esquerres revolucionàries i amb esperit de canviar el sistema des de la base. Un posicionament que viu mentre estudia per ser professora de circ i sense treballar a l'espera de viatjar a Mèxic. Per contra, la cartera és mare soltera i assegura no haver votat mai. Malgrat tot, està decidida a canviar-ho i votar a les pròximes eleccions.
El text acaba destruint els prejudicis que tenien l'una de l'altra i teixint una història d'amor. A més, també interactua amb el públic en determinats moments i ho transforma en una campanya que demana el vot del públic pel seu text. Álvarez assegura que en tots els seus muntatges dona protagonisme als espectadors i en aquesta ocasió no ha volgut ser menys.
La lluita pel poder
'Un rellotge a la finestra' s'ha imposat a la proposta de Sergio Baos, que ha plantejat al públic una sàtira política amb 'Per tot allò que ens uneix'. En ell es mostra com un tresorer (Carles Martínez) d'un partit de dretes intenta prendre el lloc al candidat (Ivan Benet) quan falten dues setmanes de celebrar-se unes eleccions.
Per fer-ho traurà un secret que acabarà desinflant-se. Per contra, el candidat té una contraproposta per donar un càrrec al tresorer i al mateix temps guanyar les eleccions: fer-lo passar per "un gai de bé". Una conversa tensa, plena de retrets que mostra el costat més fosc del poder i de la política, sempre des d'una perspectiva humorística.
Una victòria que doni feina
Lali Álvarez s'ha mostrat sorpresa i satisfeta després de guanyar el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana aquest dilluns a la nit. La dramaturga assegura que ha estat una experiència "molt bonica i enriquidora". Ara confia que la victòria li porti "molta feina" en el món dramatúrgic.
Sobre el futur del text, l'autora descarta que es converteixi en un muntatge teatral per la manera com està escrit. Així i tot, hi veu un futur en el món audiovisual. Lali Álvarez ha apuntat que 'Un rellotge a la finestra' podria convertir-se en un curtmetratge en un futur, tot i que caldrà donar voltes al projecte.
El torneig ha estat la llavor de produccions com ara 'El crèdit' de Jordi Galceran o 'Tocar mare' de Marta Barceló. Són propostes que en el seu moment van aconseguir la victòria del torneig i al final es van traslladar a l'escenari en forma de producció teatral.
Torneig per als instituts
El festival Temporada Alta fa quatre anys que organitza un torneig per a instituts. Segueix un format similar a l'original en què quatre centres redacten i presenten la seva proposta de text i dos actors l'interpreten dividits en dues semifinals. Els alumnes espectadors decideixen quins han de passar a l'última ronda i finalment quin dels dos finalistes mereix la victòria.
En aquesta ocasió, els guanyadors han estat els alumnes de la Salle de Girona amb 'Els Micos' en què es narra com una parella viu una cita a cegues on un dels pretendents té una obsessió amb els micos. La proposta ha estat interpretada per Francesc Cuéllar i Mel Salvatierra. La Salle s'ha imposat al FEDAC de Sant Narcís i els instituts de Salvador Sunyer i Vallvera de Salt (Gironès).