Els desallotjats del bloc de Figueres porten l'Ajuntament als tribunals per actuar ''sense ordre judicial''

Denuncien que setze persones, que no havien rebut cap notificació prèvia, han acabat "vivint al carrer"

Els desallotjats el 9 de novembre passat del bloc del carrer Ponent de Figueres (Alt Empordà) propietat de la Sareb han portat l'Ajuntament als tribunals per actuar "sense ordre judicial". Segons informa la xarxa de suport de l'Alt Empordà, uns dies després del desallotjament per part de la Guàrdia Urbana, el grup de setze persones que van acabar "vivint al carrer" van sol·licitar assessorament legal a l'advocat Benet Salellas.

El lletrat va demanar l'expedient d'actuació i, després de revisar-lo, ha interposat un recurs contenciós administratiu als jutjats de Girona perquè considera que s'han vulnerat drets fonamentals.

El recurs es basa en la manca de protecció als drets fonamentals dels afectats, ja que la Constitució garanteix el dret a la inviolabilitat de l'habitatge. "Les persones que vivien a l'edifici no havien rebut cap notificació prèvia i l'actuació es va fer sense una ordre judicial que l'emparés, exposen al comunicat. Amb aquest pas, els joves i els col·lectius obren una altra via de denúncia, buscant solucions i responsabilitats en relació a la situació que estan vivint. La xarxa remarca que, des del dia 9 de novembre, els setze desallotjats "estan dormint al carrer i en situacions d'extrema vulnerabilitat". "Els col·lectius els estan proporcionant dos àpats calents diaris, roba i material per dormir el màxim de calents possible", afegeixen.

Paral·lelament a la vida judicial, en l'àmbit administratiu han presentat una queixa a la Síndica de Greuges i a l'Ajuntament de Figueres, amb disset entitats donant-li suport. Actualment, ja són més de 30 entitats les que han signat el comunicat de denúncia que es va fer arribar el dia 16 de novembre.

A més, el 30 de novembre bona part dels afectats van presentar a una queixa a l'Ajuntament denunciant manca d'atenció per part dels Serveis Socials, concretant que la llei "explicita que qualsevol persona té dret a ser atesa pels serveis socials, independentment de la seva situació administrativa i del seu padró municipal".

"Amb aquestes actuacions legals i administratives, les persones afectades i els col·lectius volen que la situació que estan vivint no s'oblidi, que les actuacions irregulars de l'Ajuntament no quedin impunes i que es trobin solucions per a millorar les seves condicions actuals", conclouen.

També fan una crida al suport ciutadà a través d'aportacions econòmiques per fer front a les despeses judicials, el menjar i la cobertura de les necessitats bàsiques dels desallotjats.