La CUP inicia una campanya contra la discriminació als locals d’oci nocturn de Girona

La formació assenyalarà els establiments que discriminin els clients per motis d'ètnia o orientació sexual

Aquest matí la CUP de Girona ha presentat una campanya contra la discriminació als locals d’oci nocturn de Girona. Sota el títol “Tothom hi cap”, la iniciativa pretén, d’una banda, denunciar aquells establiments de la ciutat que duen a terme pràctiques abusives o discriminatòries, així com sensibilitzar la ciutadania al voltant de la problemàtica i donar eines a les persones afectades per tal de fer-hi front. La CUP ha reivindicat una ciutat “vertaderament inclusiva”, i ha defensat la necessitat d’eradicar aquest tipus de comportaments.

Segons ha explicat la regidora de la formació a Girona Anna Pujolàs, la CUP s’ha decidit a impulsar la campanya després de rebre múltiples queixes en els darrers temps de casos de discriminació a l’hora d’accedir als locals d’oci nocturn. Segons ha exposat, les discriminacions més habituals estan relacionades qüestions d’ètnia, sexe, opció sexual, discapacitat o indumentària. Coincidint amb la presentació de la campanya s’ha obert un blog amb l’adreça tothomhicap.blogspot.com.

Pujolàs ha explicat que un dels objectius de la campanya és la problemàtica surti a la llum pública, i que els casos de discriminació no quedin en l’anonimat com passa gairebé sempre. En aquest sentit, la regidora ha explicat que a la pràctica “existeix una impunitat efectiva per part de molts establiments, i una situació d’indefensió per part de les persones afectades”. És per això que ha fet una crida a explicar casos d’abús o discriminació a través del blog de la campanya, que també tindrà un apartat en què s’informarà dels passos que s’han de dur a terme per denunciar aquest tipus de pràctiques, i també quins són els drets dels consumidors en aquests locals.

Una de les accions que preveu la campanya és la creació d’un distintiu d’establiments d’oci nocturn compromesos amb el tracte respectuós i no discriminatori. Per això, la CUP ha editat un adhesiu amb el lema “En aquest local no es discrimina”, que podran lluir a l’entrada tots els establiments que decideixin adherir-se a la iniciativa. Per contra, la formació ha anunciat que assenyalarà i denunciarà aquells locals que duguin a terme pràctiques discriminatòries, per tal que la ciutadania gironina n’estigui informada i afavorir, així, “un consum responsable i conscient”.

La CUP considera que aquest tipus de pràctiques constitueixen “un abús il·legal i immoral” per a múltiples col·lectius de la ciutat, i ha fet una crida al teixit associatiu de la ciutat a implicar-se a la campanya, per tal de col·laborar a “eradicar aquesta problemàtica de Girona”. En aquest sentit la formació ha anunciat que entitats com la Coordinadora d’ONGs, la Xarxa pels Drets Socials de Girona i UGT-Comarques Gironines ja s’han afegit a la campanya, i esperen que en els propers dies ho facin més col·lectius de la ciutat.

Cercavila contra la discriminació per assenyalar els locals denunciats

Una de les primeres accions públiques de la campanya serà la celebració, el proper divendres 12 de juliol al vespre, d’una cercavila contra la discriminació, que recorrerà diferents carrers de la ciutat per assenyalar locals que hagin estat denunciats per haver dut a terme pràctiques discriminatòries. La cercavila s’acabarà al Casal Independentista El Forn amb una festa contra la discriminació amb actuacions musicals. Aprofitant l’acció es farà públic el nom dels primers establiments d’oci nocturn que s’hagin adherit a la campanya.