L'edifici de la fundació de Ferran Adrià es dirà 'ElBulli 1846'

El nom coincideix amb el nombre de plats que va crear el restaurant

El nou edifici de la fundació de Ferran Adrià es dirà 'ElBulli 1846', una referència al nombre total de plats que es van crear al famós restaurant de Roses, i un homenatge al pare de la cuina moderna, Auguste Escoffier, nascut el 1846. Així ho ha explicat aquest dijous a Londres el propi Adrià, que presenta a la capital britànica la seva exposició sobre ElBulli.

La mostra a la Somerset House inclou una maqueta de com serà l'antic restaurant quan reobri com a fundació. En declaracions a la premsa, Adrià ha explicat que a la capital britànica ja es "comença a veure el projecte". "El novembre volem fer la presentació oficial, però pensem que hi haurà pocs canvis importants", ha destacat el cuiner. La mostra de Ferran Adrià a la Somerset House arriba a la capital britànica després de passar 12 mesos al Palau Robert de Barcelona, però ho fa amb novetats importants. Com ha explicat el propi Adrià, l'exposició inclou un espai dedicat al seu il·lustre client, Richard Hamilton, i una maqueta d'ElBulli Foundation que permet copsar com serà el nou projecte que té entre mans el xef català.

"ElBulli nou serà ElBulli 1846, per la quantitat de plats que vam fer", ha explicat Ferran Adrià, que destaca que el projecte arquitectònic d'Enric Ruiz ha canviat i es treu "visibilitat dels edificis" perquè estiguin "integrats totalment en el paisatge" en un "gran jardí".

Adrià, que s'ha mostrat molt il·lusionat amb la gran rebuda del seu projecte a Londres, ha destacat que el nou espai serà "visitable i cultural" i permetrà reflexionar "al voltant de la creativitat i la cuina". El xef català ha recordat que la fundació d'ElBulli serà una donació per a Catalunya per deixar un llegat de tota la tasca feta.

El projecte de la fundació comptarà amb tres iniciatives separades, 'ElBulli 1846', que se situarà a l'antic restaurant, 'ElBulli DNA', que serà un equip creatiu que també treballarà des de Cala Montjoi, i la 'Bullipèdia', que estarà basada a Barcelona.

Adrià ha destacat que els detalls del nou projecte es faran públics el mes de novembre, durant la presentació oficial a Catalunya, però ha admès que a Londres ja es pot veure l'esperit de la seva idea. "La part d'ElBulli Foundation està bastant conceptualitzada", destaca. "Hi haurà pocs canvis importants, crec que més o menys serà això", indica el cuiner.

Adrià, qe ha comptat a Londres amb la presència dels seus companys Albert Adrià i Juli Soler, s'ha mostrat molt satisfet de la rebuda internacional del seu projecte. A Somerset House s'han acreditat 70 mitjans de comunicació de tot el món per veure l'exposició i parlar amb el cuiner. "M'agradaria molt que tots els catalans haguessin estat aquí per viure el que hem viscut. Hi havia molts actes culturals aquest matí, i alguns en llocs molt importants, i els periodistes han decidit venir aquí, és emocionat", ha destacat.

"Un orgull per Catalunya"

El secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, que també és a Londres, ha destacat que Ferran Adrià és un gran ambaixador de Catalunya a l'exterior. Vilajoana ha assenyalat que la mostra "és al mig de Londres, al costat de Covent Garden i del Tàmesi" i ha atret "centenars de periodistes de tot el món".

"Ferran Adrià ens col·loca al món", ha dit. "Catalunya té una gran capacitat crear personatges de la talla de Ferran Adrià", ha destacat Vilajoana. "Tenim homes i dones que ens fan sentir orgullosos de ser catalans ", ha afegit, remarcant que els valors de la "innovació, la creativitat i el risc" són molt apreciats al país.