Ofensiva per acabar amb els espectacles musicals il·legals

Impulsen una web on només es donen a conèixer serveis i preus de professionals que compleixen totes les normatives

L'associació professional de músics MusiCat -amb més de 3.400 associats- i l'associació d'empreses de lloguer de so i llum Patrosil han sumat esforços per combatre les activitats il·legals al sector. Per fer-ho, han acordat donar a conèixer informació sobre preus i serveis al portal web festelafesta.com, on només es registren empreses que, prèviament, s'ha comprovat que compleixen amb la legalitat. Les dues associacions denuncien que hi ha poc control per part de l'administració i que hi ha empreses que o bé treballen amb personal sense assegurar o bé no compleixen normatives de riscos laborals. Això, sumat a la crisi, fa que ofereixin preus cada vegada més baixos i s'enduguin les feines.

Festelafesta.com és una portal web promogut per Albert Ferré que va arrencar a finals del 2012. Fins ara, inclou informació d'empreses dedicades al lloguer d'aparells de so i llums i d'altres serveis per a muntar espectacles i produccions musicals. La vintena d'empreses que hi apareixen han passat abans pel sedàs dels responsables del portal, que comproven que compleixin totes les normatives. "Volem dignificar el sector i que la informació que apareix sigui transparent", ha explicat Ferré.

Aquest dimecres i a través de la signatura d'un conveni, s'han afegit a l'experiència del portal festelafesta.com l'associació professional de músics més important de Catalunya, MusiCat, així com una de la patronal més destacada del sector de so i llums, Patrosil (que representa 34 empreses), per tal de començar a fer ús d'aquesta eina. L'objectiu no és altre que donar un impuls als professionals que, malgrat la crisi, continuen complint amb les obligacions legals que els marca la llei, com donar d'alta els treballadors o complir amb les normatives de seguretat a l'hora de muntar qualsevol espectacle. Al portal podran oferir els seus serveis, donar a conèixer els preus màxims del lloguer d'aparells o el que cobren els músics, així com facilitar les dades de contacte de promotors musicals i representants de grups, entre d'altres.

El president de MusiCat, Josep Reich, reconeix que en els darrers anys hi ha hagut molts músics que han regulat la seva situació i ha dit que l'augment de les inspeccions de treball hi va tenir molt a veure. Ara bé, ha alertat que amb la crisi "existeix la temptació" de fer passos enrere i tornar a treballar, per exemple, cobrant en negre. "Els ajuntaments no disposen de tants diners i els músics volen treballar, i és molt fàcil tornar a les males pràctiques del passat que no fan res més que restar dignitat al sector", ha manifestat.

En un context de crisi, aquestes empreses que no compleixen tots els requisits poden competir en preu amb la resta del sector. "Moltes vegades barat és sinònim d'il·legal", ha alertat el responsable del portal web, que assegura que totes les empreses que es promocionen a festelafesta.com han passat anteriorment diversos controls que acrediten que són empreses "que fan les coses bé". "No som un club elitista sinó que representem empreses que treballen bé i de manera legal", ha explicat Ferré.

Demanen més controls a l'administració

MusiCat i Patrosil han demanat a l'administració que faci més controls i que obligui a complir les normatives. Segons el president de Patrosil, Joan Carles Martín, és precisament l'administració qui fa els ulls grossos a l'hora d'exigir el compliment de les normatives. Martín ha explicat que quan munten espectacles per a empreses privades sempre els demanen prèviament informació per conèixer que tot està en regla. En canvi, ha reconegut que en 25 anys d'experiència no hi ha hagut cap ajuntament que els hagi requerit aquest tipus d'informació. Per això, consideren que l'administració s'exposa als "riscos" que suposen muntar concerts o espectacles amb empreses a qui no han demanat que acreditin que ho fan tot de manera legal.

El director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, ha assistit a la signatura del conveni que aquest dimecres han tancat les tres parts. Davant de la demanda de més controls, ha explicat que des de la Generalitat pensen recomanar a les empreses que es donin d'alta al portal festelafesta.com i que vetllaran perquè la resta d'empreses del sector faci bé la seva feina.