Els allotjaments del Pirineu de Girona tenen les reserves al 75% per al pont de la Constitució

Des de gener fins a l'octubre, la destinació ha rebut un 10% menys de pernoctacions

Quan falta encara una setmana per al pont de la Constitució, els allotjaments del Pirineu de Girona tenen ja una ocupació d'entre el 75% i el 80% gràcies a la venda anticipada. I en el cas de les festes de Nadal, entre el 70% i el 80%.

Són dades del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. Un any més, les estacions d'esquí es preparen per rebre visitants i obrir portes quan les condicions meteorològiques ho permetin.

En total hi ha cinc estacions d'esquí que sumen més de 200 quilòmetres de pistes i equipaments. Segons el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, "les destinacions i estacions d'esquí han fet els deures implementant mesures energètiques i millores en equipaments".

Per zones, a la comarca del Ripollès, la previsió d’ocupació per al pont de la Constitució se situa entorn del 80 %, mentre que per a les festes nadalenques les reserves es troben al 70 %, segons dades de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. En el cas dels habitatges d'ús turístic (HUT) i les cases de turisme rural, les reserves anticipades han permès arribar ja al 90% i el 75%, respectivament.

Per la seva banda, a la comarca de la Cerdanya, l’estat de les reserves és l’habitual: per al pont de la Constitució se situen per sobre del 75 %, mentre que del 26 de desembre al 31 de desembre les reserves ja es troben al 80 %.

Pel que fa als grups d’hivern, les previsions també són positives i se situen al nivell de l'any passat. L’Associació d’Hotels i Establiments Turístics de la Cerdanya manifesta que l’ocupació turística de la comarca per al pont de la Constitució i les festes de Nadal "serà positiva, amb neu o sense". A partir del gener, en canvi, sí que l’ocupació estarà estretament lligada a la neu.

Una temporada d'esquí "incerta"

Des del Patronat, admeten que la nova temporada d'esquí és "incerta i variable" en un context geopolític i de crisi climàtica complex, i en l’actual situació d’emergència per sequera que afecta Catalunya.

Entre les novetats de les pistes gironines, destaca La Molina, que ha instal·lat noves cintes d'embarcament als telecadires Trampolí i Font Canaleta; Masella, que ha fet millores a les pistes en senyalització i seguretat i ha incorporat nou material d’esquí i surf de neu en el servei de lloguer de l’estació, i Vall de Núria, amb un nou espai de benvinguda amb un punt d’informació del parc natural a l’arribada del cremallera i el nou restaurant de cuina catalana El Racó de la Vall.

Així mateix, Vallter, incorpora un espai de 'coworking' a la cafeteria de La Portella, entre d'altres novetats mentre que Guils Fontanera, l’única estació d’esquí nòrdic del Pirineu gironí ha emprès una nova etapa de la mà d'un nou equip gestor.

Un 10% menys de pernoctacions

Segons dades de la Fundació Eurecat, en els últims deu mesos d'enguany, el Pirineu de Girona ha rebut 864.536 turistes i s'han generat més d'1,7 milions de pernoctacions. Si es compara amb l'ocupació del mateix període del 2022, les destinacions de muntanya gironines han baixat un 4,7% en nombre d'arribades i han tingut un 10% menys de pernoctacions.

El primer trimestre del 2023 va ser el període amb més visitants respecte a l'any anterior si bé en els següents sis mesos les visites van disminuir. Entre les causes hi ha el fet que el visitant català va viatjar a altres destinacions i també la calor extrema.

Malgrat tot, destaca que la despesa turística a Catalunya augmenta i se situa en 102,8 euros de mitjana per dia, 12 euros més que el 2022. Desestacionalitzar les temporades turístiques continua essent un dels reptes d'aquesta destinació de muntanya.