El PSC de Girona creu que les ordenances del 2024 són nul·les per un error de tramitació

Esgrimeixen un informe de serveis jurídics dient que se'ls va vulnerar el dret a participació perquè faltaven documents

El PSC de Girona creu que les ordenances del 2024 són nul·les perquè el ple extraordinari per aprovar-les no es va convocar com tocava. Entre d'altres, les ordenances recullen un increment de l'IBI del 3,6% i un altre del 25% de la taxa d'escombraries.

El focus de discrepància es troba en la comissió informativa, la reunió prèvia al ple on s'acorden aquells punts que s'inclouran l'ordre del dia. El PSC ha esgrimit un informe dels serveis jurídics municipals dient que en aquesta comissió se'ls va vulnerar el dret a la participació política, perquè no se'ls va donar documentació "important" (l'estudi de costos i l'informe de secretaria).

I en conseqüència, creu que si la tramitació de les ordenances no s'atura, s'obre la porta a impugnar-les.

Les ordenances de Girona per al 2024 es van aprovar en un ple extraordinari el 26 d'octubre passat. Van tirar endavant amb el vot a favor de l'equip de govern, perquè tota l'oposició en bloc (PSC, PP i Vox) va votar-hi en contra.

El debat, sobretot, va centrar-se en la manera com es van tramitar, perquè els tres grups de l'oposició van criticar que el procés havia estat "poc transparent" i s'havien incorporat informes a darrera hora. Els socialistes, de fet, fins i tot van arribar a demanar que es deixessin damunt la taula i es convoqués un altre ple extraordinari per debatre-les.

Després d'aquell ple, el PSC va presentar un recurs de reposició. Però abans ja n'havia presentat un altre. En aquest cas, contra la comissió informativa prèvia, que s'havia convocat el 19 d'octubre. En aquestes comissions és on es decideixen els temes que es porten a l'ordre del dia. I pel que fa a les ordenances, Esporrin ja va posar en relleu que se'ls havia convocat sense haver-los enviat abans tota la documentació.

En concret, la regidora del PSC va explicar que, a la documentació que feia referència als impostos i a les taxes per al 2024, hi faltaven tant un informe de secretaria com un estudi de costos (que se'ls van fer arribar poques hores abans del ple).

Al recurs que van presentar contra la comissió informativa, els socialistes al·legaven que se'ls havia vulnerat el dret fonamental a la participació política. I tot i que, com concreta Esporrin, encara no han obtingut resposta per part de l'equip de govern -hi havia un mes de termini que ja ha passat- sí que els socialistes han tingut accés a un informe de serveis jurídics que els dona la raó.

L'informe conclou que s'hauria d'estimar el recurs de reposició del PSC. I que, en conseqüència -diu literalment- això portaria a "la nul·litat del dictamen emès per la comissió informativa en relació a la proposta de modificació de les ordenances fiscals per al 2024". És a dir, a deixar sense efecte la proposta per elevar els increments d'impostos i taxes al ple.

Pròrroga o impugnació

Esporrin explica que, com que el ple extraordinari no es va convocar com pertocava, perquè ells no van tenir accés a tota la informació prèvia en aquella comissió, això vicia tot el que va venir després. "Per tant, si el govern continua amb la tramitació de les ordenances, es podrien considerar nul·les", concreta la regidora del PSC.

I això, segons els socialistes, deixa entreveure dos escenaris possibles. El primer, que s'hagin de prorrogar els impostos i taxes vigents aquest 2023 (perquè des d'ara i fins a finals d'any, no hi ha temps per engegar-ne la tramitació des de zero, portar-les a ple i aprovar-les definitivament abans de l'1 de gener). I el segon, que si la tramitació de les ordenances tira endavant, "es podrien impugnar al contenciós" (i aleshores, seria la justícia qui hauria de decidir).

Esporrin explica que, en aquest cas, la via judicial tant la podrien obrir els mateixos regidors com particulars i empreses que no estiguessin d'acord amb l'increment d'impostos i taxes. I en cas que se'ls acabés donant la raó, i les ordenances s'anul·lessin, l'Ajuntament de Girona es podria veure obligat a retornar els augments cobrats de més, als quals caldria sumar-hi els interessos.

"Certament la situació és molt delicada", explica la regidora del PSC. "Hem de criticar la manca de diligència per part del govern, perquè el ple d'ordenances sempre se sap que ha d'arribar abans de Sant Narcís, ja que si no no hi ha temps a què estiguin en vigor a 1 de gener; no entenem per què no tenien preparats els estudis de costos quan van convocar la comissió informativa", ha dit Esporrin. "No és el nostre paper definir com el govern ha de tramitar les ordenances; però sí que les coses s'han fet malament i ara són ells els qui han de buscar la solució", ha conclòs.