L'alcalde de Girona rep la ciutadania al seu despatx perquè li posi deures

Salellas destaca que la proximitat permet tractar les "idees i neguits" però també traslladar-los la feina del govern

Són quarts de sis de la tarda. L'alcalde de Girona obre la porta del despatx i fa passar Maria Gràcia Roca, una veïna de l'Eixample de 76 anys. Un cop a dins, i després d'uns primers minuts parlant de les famílies -la de Salellas és coneguda a la ciutat- ella treu el mòbil i consulta les notes. Hi porta escrites aquelles demandes que li vol fer a l'alcalde.

Roca demana que es millori la il·luminació del seu carrer. No necessàriament posant més fanals, sinó netejant els que ja hi ha (perquè emetin més llum) o tallant branques d'arbres que els tapen. També es queixa de l'increment de la taxa d'escombraries, demana que es millori la neteja i que hi hagi més agents de policia al carrer.

L'alcalde treu una llibreta i s'ho va anotant. Es compromet a parlar amb els regidors i els tècnics de les peticions que li ha fet Roca. Però també aprofita la conversa per explicar-li bé per què s'ha apujat la taxa d'escombraries, i li fa saber que per primer cop l'Ajuntament de Girona permetrà fraccionar-ne el pagament.

A més, li diu que també s'està treballant per millorar la seguretat a partir del mapa que ha de concretar els punts foscos que hi ha a la ciutat.

Aquesta és una de les cinc o sis trobades que, de mitjana, cada setmana l'alcalde de Girona fa amb la ciutadania al seu despatx. Ho va començar a posar en pràctica tan bon punt va accedir al càrrec.

Són gent corrent que demana hora per veure'l, però també hi ha reunions que s'apunten a l'agenda a petició del mateix Salellas. En aquest cas, perquè vol conèixer personalment, i agrair, "el paper rellevant" que tenen per a la ciutat persones que destaquen en àmbits com l'esportiu, el social o el cultural.

De Girona a Hawaii

Avui mateix, sense anar més lluny, abans de rebre Roca l'alcalde de Girona s'ha trobat amb la triatleta Sara Bellapart. Té 28 anys i s'ha convertit en la primera gironina a classificar-se per la Copa del Món d'Ironman, que es va disputar aquest octubre a Hawaii. Compagina la passió per l'esport amb la seva feina com a enginyera.

Durant la trobada amb Salellas, on també assisteix el regidor d'Acció Climàtica, parlen de l'afany de superació, de com costa convertir-se en 'ironwoman' i de com ella encaixa els entrenaments diaris amb la feina. Però al llarg de la mitja hora de conversa distesa, també hi ha espai per a aquella part més personal.

Bellapart, per exemple, s'interessa pel dia a dia de l'alcalde de Girona i li demana com compagina el càrrec amb la família. Fins i tot, arran d'una anècdota, Salellas li porta la vara d'alcaldia i la triatleta l'aguanta entre les mans.

"És un 'win-win' per a tots"

L'alcalde explica que aquestes trobades tu a tu s'emmarquen dins la defensa "que el municipalisme i la política que es fa des de l'Ajuntament ha de ser propera als barris i a la ciutadania". Salellas, a més, valora aquesta proximitat, perquè a més de poder palpar "les preocupacions, idees i neguits" dels qui el venen a veure, ell mateix els pot "explicar millor" la feina que fa el govern.

"Jo crec que és un 'win-win' per a tots", diu l'alcalde, en referència a l'expressió anglesa on tothom hi guanya. "És a dir, nosaltres aprenem de la ciutadania i sabem quines reclamacions volen fer-nos; i al mateix temps, ells s'enduen més informació de la que poden tenir durant el seu dia a dia a través dels canals de comunicació més formals", concreta Salellas.

A més, l'alcalde de Girona subratlla que aquestes reunions també contribueixen a "esquerdar el mur" que sovint es posa entre els polítics i la ciutadania, contribuint a què la gent "trobi més facilitats de relació" amb el govern. "Tenim ganes de dialogar, d'escoltar i de parlar; estem convençuts que així prendrem millors decisions de les que prendríem si només ho féssim entre nosaltres", subratlla.

I de fet, al costat d'aquestes trobades al despatx, l'Ajuntament de Girona també aprofita altres canals per connectar amb la ciutadania; en aquest cas, sobretot, amb els joves. "Per exemple, a través d'Instagram, fem vídeos en directe, que també busquen aquest tu a tu", explica Salellas, en referència al fet que mitjançant la xarxa social es poden enviar tant preguntes com comentaris a l'instant mentre s'està emetent.

De la il·lusió als deures

Poder parlar amb l'alcalde d'una ciutat que supera els 100.000 habitants no passa cada dia. Però si es demana hora, o bé es rep la trucada des del consistori, la ciutadania té el seu espai al despatx de la plaça del Vi. "Per a mi va ser un honor que em diguessin que em volia rebre; em fa il·lusió com a gironina i estic contenta d'haver-hi pogut parlar de manera distesa", explica Bellapart.

"El seu voler fer m'ha semblat positiu; tenir l'oportunitat de poder venir al despatx i dir-li què volem també és bo, perquè en certa manera el que fem és ajudar la ciutat", concreta Roca per la seva banda. "Jo li he posat deures, que s'ha apuntat, i ja m'ha dit que donarà resposta en tot allò que pugui", hi afegeix la veïna de l'Eixample, en referència a les demandes que li ha fet arribar a l'alcalde.

"Posar-nos deures és el que pertoca a la ciutadania; la gent espera poder venir al despatx i compartir amb mi tot allò que, dia rere dia, pensa que podria ser millor a Girona", diu Salellas. "Alguns són deures que nosaltres mateixos ja ens hem posat abans", diu l'alcalde en referència a aspectes com la il·luminació, la neteja, avançar cap a un urbanisme més amable o la seguretat.

"Són elements dels quals tothom en parla, i nosaltres ja som conscients que cal fer un pas endavant", diu Salellas. Però al costat d'aquests, també hi ha peticions noves. "A partir d'aquí, jo m'ho apunto i en parlo amb els regidors o els tècnics, perquè el que cal és avançar per trobar-hi solució", conclou l'alcalde de Girona.