Puigdemont assegura que Girona se'n pot sortir de la crisi

Explica que pot converit-se en la ciutat referència a Europa en excel·lència, qualitat i justícia social

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha fet balanç de l'acció de govern just quan es compleix el segon aniversari de l'arribada de CiU a l'ajuntament. Puigdemont ha volgut reivindicar la capacitat de la ciutat de poder sortir de la crisi reforçada i convertir-se en una ciutat de referència a Europa en excel·lència, qualitat i justícia social.

Per a l'alcalde, algunes dades econòmiques fan pensar que el pitjor de la crisi ja ha passat i, per això, ha llençat un missatge d'esperança. "Som una ciutat amb crisi però no en crisi", ha assegurat. Entre els plans de futur, ha avançat que treballen en un projecte que vincula art contemporani i turisme i que se situarà a la Casa Pastors. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha volgut fer balanç dels dos primers anys de CiU al capdavant del govern municipal en un acte que s'ha fet a l'Auditori de Girona.

En l'acte, han acompanyat a Puigdemont el seu equip de govern, regidors d'altres partits, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i l'exalcalde Joaquim Nadal, entre d'altres. Previ al seu discurs, l'alcalde s'ha sotmès a les preguntes de l'actor gironí Martí Peraferrer que, entre d'altres, li ha demanat com recorda aquell 1 de juliol de fa dos anys, quan es va constituir el govern.

En un discurs de poc menys d'una hora, l'alcalde ha defugit de fer un inventari de les accions que han realitzat fins al moment i ha parlat, sobretot, del model de ciutat de futur que imagina CiU. Puigdemont ha reconegut que han aquests dos primers anys han estat molt durs per la situació de crisi actual i ha remarcat que el projecte que tenen per "modernitzar" Girona és a un horitzó de vuit anys. "Ara estem a la meitat de la meitat", ha detallat.


Per Puigdemont, tota la feina que han fet en aquests dos anys gira a l'entorn de l'objectiu de convertir Girona en una ciutat reconeguda a nivell europeu per la seva "excel·lència, qualitat i justícia social". "Hem de poder sortir de la crisi amb dinamisme, amb una ciutat moderna i un referent en justícia social", s'ha marcat com a objectiu.

En un discurs que ha reconegut que vol que doni esperança als ciutadans, Puigdemont ha destacat els "èxits" que ha aconseguit la ciutat en aquests anys, sobretot a nivell de promoció turística i cultural. "La constatació que tenim un cert èxit s'ha de reivindicar amb orgull i l'atenció externa que generem és molt important per ajudar-nos a sortir de la crisi", ha justificat. Ara bé, també ha remarcat que aquesta situació no ha de fer apartar la vista de l'objectiu primordial que tenen: la sortida de la crisi. "No ens estem emmirallant i som conscient de l'impacte de la crisi a la nostra ciutat", ha defensat.

El pitjor de la crisi ha passat

Després de donar algunes dades que exemplifiquen la duresa de la crisi en els darrers anys a la ciutat de Girona (com dades d'atur, de reducció d'activitat econòmica i de l'augment de la demanda d'ajudes socials), l'alcalde també ha apel·lat a l'esperança i ha reivindicat que comencen a tenir algunes dades que els fan pensar que el pitjor ja ha passat. "Hem desaprès a tenir esperança i ja tenim dades reals i palpables que ens permeten dir que no és una utopia que sortirem bé, i si pot ser aviat, de la crisi", ha anunciat l'alcalde.

Puigdemont ha explicat que la contractació ha pujat un 8,6% a la ciutat en el darrer any (de maig de 2012 a maig de 2013) i que s'ha "desaccelerat" el creixement de l'atur, registrant només un 0,88% més d'aturats en el que portem d'any, quan en anys com el 2010 l'atur havia crescut un 10,43% a la ciutat. "Sembla que hem tocat cert sostre amb les dades de l'atur", ha valorat l'alcalde, que considera que aquestes són dades per "reaprendre a tenir esperança".

Projectes de futur

L'alcalde ha aprofitat l'ocasió per abordar alguns dels temes de futur de la ciutat. Ha apuntat que Girona "no es pot permetre" tenir més temps la ciutat empantanegada per les obres del TAV i ha dit que pressionaran perquè els treballs de reposició es facin quant abans millor. Per altres temes importants, però, hi ha passat de puntetes. És el cas del futur de l'hospital Trueta, al qual s'hi ha referit com a "una decisió que tenim pendent".

D'altra banda, ha aprofitat la conferència sobre el balanç de l'equador del mandat per anunciar que estan treballant des de fa mesos "amb discreció" en un projecte per donar ús a l'edifici de l'antiga Audiència Provincial, la Casa Pastors, situat just al davant de les escales de la Catedral.

L'alcalde ha avançat que es tracta d'un projecte vinculat a l'art contemporani que servirà per donar projecció internacional a Girona. També ha destacat que coincideix amb els eixos de referència i excel·lència que volen potenciar. Més enllà d'això, no ha concretat més detalls ja que ha reconegut que és un projecte de ciutat que vol explicar abans als portaveus dels diferents grups municipals. "Situarem en un dels llocs més privilegiats de la ciutat un dels motors culturals i turístics de Girona", ha valorat.