El Teatre de Salt celebra 25 anys programant ‘L’illa deserta’, ‘Amèrica’ i ‘La pell fina’

Fel Faixedas i Carles Xuriguera hi estrenaran ‘Les mares’

Fa 25 anys que l'ateneu popular de Can Panxut de Salt (Gironès) es va convertir oficialment en el Teatre de Salt. Fins aleshores l'equipament ja havia fet funcions de teatre amb les representacions escolars i l'ús de diverses entitats i associacions del municipi. Malgrat tot, el consistori va decidir convertir aquest espai en un teatre amb tots els ets i uts. Una sala que té una capacitat de 300 persones, però que retirant les grades es pot arribar a les 600.

Des d'aleshores, per aquest escenari hi han passat multitud d'artistes nacionals i internacionals. El director del teatre, Josep Domènech, recorda que la majoria de grans noms i companyies han aterrat a Salt de la mà del festival Temporada Alta, que manté l'equipament com una de les principals seus del certamen d'arts escèniques conjuntament amb el Teatre Municipal de Girona i també el Centre d'Arts Escèniques el Canal.

En tots aquests anys s'hi han programat més de 600 espectacles i ha tingut 160.000 espectadors. Peter Brook, Krystian Lupa, Jan Fabre, Guy Cassiers, Oskaras Korsunovas o Milo Rau són alguns dels noms més importants que han fet parada a Salt.

En clau nacional, Lluís Homar, Anna Lizaran, Pere Arquillué, Míriam Iscla, Mercè Arànega o Montserrat Carulla són alguns dels artistes que també han actuat en aquest escenari situat al mig del nucli antic de Salt.

El regidor de Cultura de Salt, Toni Vidal, ha agraït que en paral·lel als grans noms que sempre han passat per l'escenari, el teatre hagi mantingut un contacte directe i viu amb la ciutat. Per això, Vidal recorda que el teatre és l'escenari de referència per interpretar festivals de Nadal de les escoles de Salt o també per a les associacions i entitats del municipi.

Fins a 26 espectacles

Per celebrar aquest quart de segle, el teatre comptarà amb 26 propostes escèniques per a la temporada estable del 2024. El director de l'equipament, Josep Domènech, ha remarcat que aquesta serà la temporada "més important dels últims deu anys o fins i tot de tota la història". El motiu és que l'equipament acollirà quatre estrenes absolutes.

La més destacada serà el 9 de març quan Fel Faixedas i Carles Xuriguera presentaran el nou espectacle 'Les mares'. En ell els dos actors parlen de les seves mares i el duet es desdoblarà per posar-se en la pell d'elles. La companyia assegura que es viuran moments còmics amb situacions esperpèntiques.

Una altra de les estrenes és 'La teoria King Kong', dirigida per Isis Martín i protagonitzada per Paula Jornet i Maria Pau Pigem. En aquest espectacle es relata un dels grans llibres del feminisme i de la teoria del gènere. Es basa en l'assaig incisiu que va escriure Virginie Despentes per parlar sense embuts de la violació, la prostitució, la repressió del desig, la pornografia o la maternitat. L'estrena serà el divendres 12 d'abril.

Per altra banda, Joan Anguera i Joan Alavedra acostaran una revisió d''El Quadern Gris' que Joan Ollé va dirigir el 2009. En aquest primer muntatge hi havia més actors i ara Joan Anguera ha apostat per fer una versió més intimista i recitar el text acompanyat només per l'acordió de Joan Alavedra. Aquesta producció de Bitó amb el Canal i el Grec es veurà per primera vegada el 20 d'abril al vespre.

Nito Figueras també estrenarà en aquest teatre el seu àlbum, 'Home de Salt'. El compositor i pianista saltenc engega una nova aventura musical de la mà de David Simó i Jordi Franco.

'L'illa deserta', 'La pell fina' i 'Amèrica'

A banda de les estrenes absolutes, el Teatre de Salt també serà l'inici de gira de l'espectacle 'L'illa deserta', protagonitzat per Miki Esparbé i Maria Rodríguez. L'espectacle dirigit per Marc Artigau va ser un dels èxits de l'anterior temporada a Barcelona i mostra com la història d'un home i una dona pot canviar radicalment després d'una trobada fortuïta en un ascensor avariat. El teatre ha programat tres funcions d'aquest espectacle els dies 3 i 4 de febrer.

La programació estable arrencarà el 20 de gener amb 'La pell fina', de Carmes Marfà i Yago Alonso. En aquest muntatge Nacho i Miranda visiten uns amics que acaben de ser pares i de sobte la trobada agafa un caire estrany quan en Nacho assegura que el nounat és lleig. Aquesta serà l'ocasió per treure a la llum veritats guardades durant anys.

La setmana següent serà el torn d''Amèrica'. Escrita per Sergi Pompermayer i dirigida per Julio Manrique, la producció posa sobre la taula un abisme social entre uns pares d'alta burgesia i el seu fill, que arriba a casa amb una parella negra.

La temporada també comptarà amb la representació de 'Runa' de Lali Ayguadé o la nova comèdia escrita per Ramon Madaula, 'Els Buonaparte'. En l'àmbit familiar, el Teatre de Salt programa una revisió de l'Alícia al país de les meravelles i el musical de Hansel i Gretel com a propostes més destacades.