Jutgen un acusat d'abusar, maltractar i vexar una menor a Molló

El processat ho nega i sosté que la mare de la petita el va denunciar "per rancúnia"

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous un acusat que s'enfronta a 9 anys de presó per abusar sexualment, maltractar i vexar una menor a Molló (Ripollès) entre novembre del 2018 i març del 2019.

Durant el temps de convivència de l'acusat i la mare de la menor, van tenir una altra filla. Les acusacions sostenen que els maltractes i els insults cap a la petita, que aleshores tenia 8 i 9 anys, van ser constants.

Segons la fiscalia i l'acusació particular, en diverses ocasions l'acusat va entrar a l'habitació on dormia la nena, es va tombar al seu costat i li va fer tocaments. El processat ho nega i sosté que la mare de la petita el va denunciar "per rancúnia" perquè "mai" va voler tenir una relació de parella amb ella.

Les acusacions sostenen que l'acusat i la mare de la menor van començar a viure junts el setembre del 2018 i que els abusos sexuals cap a la nena, que llavors tenia 8 anys, van començar poc després. Segons la fiscalia i l'acusació particular, durant la nit, l'home pujava a l'habitació de la menor, s'estirava al seu costat al llit, li feia tocaments i s'hi refregava.

Quan el processat intentava ficar-li la mà per dins de la roba interior, la nena "tancava amb força les cames" i l'apartava. Les acusacions apunten que l'acusat reaccionava amb ràbia a la negativa de la nena, i llavors la insultava dient-li "puta, tonta, sudaca de merda" o l'empentava contra la paret.

"Aquests episodis es van repetir en múltiples ocasions", sostenen les acusacions que exposen que els presumptes abusos es van allargar fins al març del 2019, quan la nena tenia 9 anys.

A més, la fiscalia i l'acusació particular també recullen episodis de violència física. En una ocasió, i mentre estaven asseguts a taula, la nena es va negar a menjar: "L'acusat, davant la negativa de la menor, la va agafar pel cap i la va estampar contra el plat".

La mare de la menor, que ha interposat nombroses denúncies contra el processat, ha explicat que la nena va començar a canviar durant el temps de convivència i cada vegada es mostrava més introvertida i espantada. Per això, finalment va decidir traslladar-se a dormir a la seva habitació, al pis de dalt.

La convivència va acabar cap a l'octubre del 2019 i la denúncia pels suposats abusos la va interposar un any després. La dona ha explicat al judici que no va ser fins al 2020 que la seva filla gran li va explicar els tocaments. Segons ha relatat, va ser quan la nena que té amb el processat havia de començar a passar caps de setmana amb ell, segons el conveni per la custòdia: "Em va dir que no volia que a la seva germana li passés el mateix que a ella".

"Per rancúnia"

L'acusat ho nega tot. De fet, també nega que fos parella de la mare de la menor. Al judici ha explicat que van començar a conviure perquè la dona s'havia quedat embarassada però que "mai" van tenir una relació sentimental. Segons la seva versió, la mare està "obsessionada" amb ell i sosté que tant aquesta denúncia com les altres que li ha interposat són "per rancúnia".

A l'inici del judici, l'advocada de la defensa ha presentat un seguit de sentències absolutòries o d'interlocutòries d'arxiu de denúncies per violència domèstica que la mare ha interposat.

El processat ha negat un per un els fets que li atribueixen les acusacions i remarca que "mai" va abusar de la nena, ni la va insultar o colpejar. L'acusat ha dit que la seva relació amb la víctima era més aviat distant, perquè ell no volia assumir cap rol paternal.

També ha al·legat que les denúncies de la mare coincideixen en el temps en els períodes que, segons el règim de visites, li tocava passar amb la seva filla. La mare ha admès que no ha respectat l'acord però diu que ho ha fet sempre "per protegir" les nenes.

La declaració que la nena va fer davant els psicòlegs de l'equip d'assessorament tècnic penal, i que consta com a prova preconstituïda, s'ha reproduït al judici a porta tancada. Els perits que van parlar amb la petita han afirmat que el seu relat és "compatible" amb fets viscuts i no han detectat indicis de fabulació, suggestió o d'ànim de perjudicar l'acusat.

La fiscalia demana 8 anys de presó i 20 dies de localització permanent per un delicte continuat d'abús sexual a menor agreujat per la relació de parentiu, dos delictes de maltractament en l'àmbit de la violència domèstica i un delicte lleu continuat de vexacions injustes.

L'acusació particular eleva la petició a 9 anys de presó i multa de 2.160 euros per un delicte continuat d'abús sexual, un delicte continuat de maltractament en l'àmbit de la violència domèstica i un delicte lleu continuat de vexacions. En concepte de responsabilitat civil, volen que l'acusat indemnitzi la menor amb fins a 12.000 euros pel dany moral.

La defensa demana l'absolució. El judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.