Veïns de Bonmatí no es creuen l'estudi de Salut sobre el plom

Consideren que els resultats no són exactes perquè l'empresa sota sospita portava dies aturada

La plataforma 'Bonmatí, Prou Contaminació' ha sortit al pas de les conclusions de l’estudi del Departament de Salut, que descarta que hi hagi cap relació entre les concentracions de plom dels participants de Bonmatí (Selva) que es van fer analítiques i l'empresa de reciclatge de bateries del municipi.

En total, es van fer 140 extraccions, 138 en infants i 2 dones gestants del municipi o amb una relació freqüent amb el poble. En el 99,3% dels casos es van descartar concentracions altes.

La plataforma mentrestant posa en dubte els resultats perquè assegura que un mes abans de les extraccions l'empresa no va generar partícules tòxiques perquè pràcticament no va funcionar. En aquest sentit, asseguren en declaracions a El Punt Avui, que el forn que suposadament emet les partícules nocives, hauria funcionat només set dies el mes abans de fer-se les analítiques.

A més, la plataforma tampoc es creu l’argument que la proximitat dels habitatges a la indústria no tingui incidència en l’analítica. En aquest cas la plataforma explica que dos estudis efectuats per l'empresa Tecnoambiente van detectar que els nivells de contaminació per metalls pesants, sobretot per plom, són molt alts, especialment les recollides a tocar de la indústria.

És per tot això que els membres de 'Bonmatí, Prou Contaminació' reclamen al Departament de Salut que faci noves proves, amb una analítica de plom en cabell perquè allà s'hi acumulen els residus durant més temps que en una mostra de sang.

No només això, també exigeixen la instal·lació d'una estació de mesura de material particulat per analitzar els tòxics en l'ambient, ja que sospiten que també s'emet mercuri o bari a l'aire en excés.