Girona, Salt i Sarrià de Ter redueixen la pressió de l'aigua per afrontar la sequera

També obriran dos nous pous per donar resposta a la demanda de consum

Girona, Salt i Sarrià redueixen la pressió de l'aigua i obriran dos nous pous per afrontar la sequera. Arran de l'escenari de preemergència, el cabal que surt del Pasteral baixarà i això comporta afluixar pressió a les canonades.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, diu que hi pot haver algunes afectacions però que confien que siguin "puntuals". Tant ell com els de Salt i Sarrià, Jordi Viñas i Isaac Ramió, han fet una crida a la ciutadania per fer "un ús racional de l'aigua" i, per això, la propera factura que s'enviï a les llars inclourà consells d'estalvi.

Pel que fa als nous pous, situats al Pla del Sitjar de Salt, Viñas ha dit que la intenció és activar-los en dos mesos; però que si cal, podran bombar aigua abans amb grups electrògens.

L'entrada en preemergència per sequera, que previsiblement es publicarà al DOGC la setmana vinent, suposarà reduir a 210 litres el consum per habitant i dia. Actualment, segons les últimes dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), tant Girona com Salt es troben per sota d'aquest llindar (amb 205 i 148 litres respectivament). Sarrià de Ter, per la seva banda, el supera en 4 litres (perquè el consum per habitant/dia es troba en 214).

L'alcalde de Girona admet que la manca de pluges ha derivat en una situació "d'alta complexitat", que és nova per als municipis, i que deriva directament del canvi climàtic. Salellas explica que, "per afrontar la crisi" i l'entrada en preemergència, els tres ajuntaments que s'apleguen sota l'empresa Cicle de l'Aigua del Ter SA (CATSA) han intensificat la coordinació, que ja és "permanent".

Com a primera mesura, ja s'ha reduït la pressió a les canonades que abasteixen els tres municipis. En funció de la zona, aquest descens es troba entre els 0,2 i els 1,2 bar. L'alcalde de Girona explica que això pot traduir-se en "algunes afectacions puntuals", però que confien que siguin "les menors possibles" perquè "la normalitat del servei està garantida".

A més, un cop entri en vigor l'entrada en preemergència, es reduirà el cabal que surt de la presa del Pasteral. En aquest cas, al voltant d'un 8%. La mesura es fa per complir amb la dotació que ha fixat la Generalitat -és a dir, passar dels 230 als 210 litres habitant/dia- i també, com ha concretat Salellas, per intentar "preservar al màxim" l'aigua embassada que hi ha tant a Sau com a Susqueda.

Dos nous pous

En paral·lel, per afrontar la manca de pluges, s'obriran dos nous pous d'emergència a la zona del Pla del Sitjar de Salt (a tocar de la carretera C-65). De fet, la seva entrada en servei era una de les mesures que es recollia al Pla de Sequera aprovat per l'Ajuntament de Girona a finals de l'any passat.

En aquell document, s'especificava que, en cas que fos necessari, es captaria aigua de tres pous subterranis situats en aquest indret (que podrien aportar un màxim de 45.000 metres cúbics anuals repartits en 26 dies a tota la conurbació). L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha explicat que aquests pous es van excavar fa anys -cap al 2008- i que, finalment, dels tres n'hi haurà dos que entraran en servei perquè l'altre "està enfonsat i no es considera adient" activar-lo.

Els treballs per electrificar els pous i connectar-los a la xarxa han començat aquesta setmana i es preveuen enllestir en dos mesos. Viñas, però, ja ha dit que, si calgués, podrien bombar aigua abans a través de grups electrògens. "D'alguna manera, el que fem és anticipar-nos i preveure que, si la situació es complica, tinguem aquest recurs que ens eviti arribar a una situació de restriccions més importants", ha dit l'alcalde de Salt.

Per últim, els tres ajuntaments també crearan una taula de coordinació amb els municipis de l'àrea urbana associats amb el subministrament d'aigua de CATSA. A més de Girona, Salt i Sarrià de Ter, hi participaran Bescanó, Sant Julià de Ramis, Quart, Aiguaviva, Fornells i Vilablareix. L'alcalde de Sarrià, Isaac Ramió, ha dit que la taula ja es reunirà en les pròximes setmanes, abans no acabi el 2023.

Consells d'estalvi

Salellas, Viñas i Ramió han fet una crida a la ciutadania perquè siguin "més curosos que mai" amb l'ús de l'aigua. I en aquesta línia, tant la propera factura de CATSA que s'enviï a les llars com les següents s'acompanyaran amb un fulletó que recollirà consells per fomentar l'estalvi.

L'alcalde de Girona ha subratllat que és important que tant ciutadania, com també institucions i empreses, "siguin conscients del moment actual i que pertoca reduir el consum d'aigua mentre treballen en polítiques que ens permetin revertir els efectes del canvi climàtic". Per la seva banda, Jordi Viñas ha admès que, tot i que Salt es troba força per sota del llindar de 210 litres habitant/dia, "ens trobem en una situació molt preocupant".

Per últim, Isaac Ramió ha insistit en el fet que "hi ha molts actes del nostre dia a dia que podem canviar per estalviar aigua". I en referència al seu municipi, l'alcalde ha atribuït l'excés de consum tant als particulars com a les empreses i ha dit que, tot i que de moment no es plantegen "mesures més contundents", sí que és necessari que la gent es conscienciï "i no se sobrepassi" a l'hora d'obrir l'aixeta.