El 15è Projecte Rossinyol comptarà amb 66 alumnes de la UdG i altres centres de Girona

Un grup d’estudiants universitaris faran de mentors dels i les estudiants nouvinguts

Un total de 66 alumnes de la Universitat de Girona (UdG) i de diversos centres educatius de la ciutat participaran en la quinzena edició del Projecte Rossinyol a Girona.

Aquesta tarda, s’inaugurarà el nou curs amb un acte al Centre Cultural La Mercè, en què intervindran l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Queralt Vila, i la vicerectora d’Estudiants, Mobilitat i Ocupació de la UdG, Sara Pagans. També hi assistiran el director i el coordinador del projecte, Jordi Feu i Òscar Prieto.

L’alcalde de Girona ha afirmat que “iniciatives com el projecte Rossinyol m’agraden, perquè fan palès que no només tenim desenes de joves disposats a ensenyar el català, sinó que tenim desenes de joves nouvinguts disposats a aprendre’l, i això té moltíssim valor”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació ha afegit que “"amb el projecte de mentoria Rossinyol de la UdG tothom hi guanya: per una banda, afavorim la integració social, cultural i lingüística de l'alumnat nouvingut a la ciutat, l'ajudem en el seu arrelament aquí i en l'aprenentatge del català, llengua de cohesió i integració, i, per altra banda, creem vincles i coneixem noves realitats, cultures diverses. El Rossinyol és una oportunitat d'aprenentatge mútua que, al final, ens acaba enriquint com a societat”.

El Projecte Rossinyol és un projecte de mentoria, promogut per la UdG, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona i els centres educatius de la ciutat, que té com a finalitat afavorir la inclusió i la integració social de l’alumnat nouvingut mitjançant l’ús de la llengua catalana i el coneixement de la ciutat. Es basa en el treball voluntari d’estudiants universitaris/àries que fan de mentors/es i acompanyen al llarg de tot el curs a un/a alumne/a d’una escola o institut de la ciutat.

En el projecte d’enguany participen un total de 33 estudiants universitaris i 33 alumnes de les següents escoles i instituts de la ciutat:  Escola Annexa - Joan Puigbert, Escola Marta Mata, Escola Montfalgars, Escola Carme Auguet, Escola Àgora, Escola Josep Dalmau Carles, Escola Santa Eugènia, Escola Pericot, Escola Cassià Costal, Escola Taialà, Institut Jaume Vicens Vives, Institut Santiago Sobrequés i Vidal, Institut Narcís Xifra i Masmitjà, Institut Montilivi, Institut Ermessenda de Girona, Institut Carles Rahola i Llorens i Institut Santa Eugènia.

Cal destacar que les tres parelles formades entre l'alumnat de l'Institut Santa Eugènia i estudiants universitaris/àries s'emmarquen dins l'actuació de Mentoria Educativa del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat pels fons europeus Next Generation EU.

Durant els propers sis mesos els mentors i mentores i els mentorats i mentorades compartiran vivències, intercanviaran tradicions i cultures dels diferents països d’origen de l’alumnat dels centres educatius i passejaran pels carrers de la ciutat, aprendran a comunicar-se millor en català i participaran en diverses activitats del barri i de la ciutat, entre d’altres.

Al llarg d’aquests 15 anys, el Projecte Rossinyol s’ha estès a més centres educatius, arribant a cada barri de la ciutat. En els darrers anys han participat en el projecte més de 1.500 alumnes de primària i secundària i 1.500 estudiants de la UdG, a més de 20 municipis de les comarques gironines. Aquest projecte d’acollida d’infants i joves nouvinguts a la ciutat pren sentit en les polítiques educatives i d’inclusió social que impulsa l’Ajuntament de Girona en el marc del reconeixement de Girona Ciutat Amiga de la Infància.