Els biòlegs catalans premien una tesi doctoral de la UdG sobre la infertilitat masculina

Ariadna Delgado ha estudiat els mecanismes moleculars relacionats amb la capacitació espermàtica

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) ha atorgat aquest dilluns a Ariadna Delgado Bermúdez la primera edició dels Premis CBC a la millor tesi doctoral, amb un lliurament celebrat a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG).

La doctora per la UdG ha vist reconeguda la contribució de la seva tesi al coneixement sobre la infertilitat masculina. De fet, el jurat recalca que ha incidit plenament en l’abordatge dels “mecanismes moleculars relacionats amb la capacitació espermàtica, que és un procés fisiològic que condiciona la fertilitat masculina”. 

Igualment, el CBC ha concedit cinc premis als millors projectes de fi de grau a Berta Mateos, graduada a la Universitat de Girona (UdG); Ainhoa López, Aniol Cortès i Guillem Izquierdo, graduats a la Universitat de Barcelona (UB); així com José Eduardo Robles Robles, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La tesi doctoral premiada de Delgado inclou tres estudis que avaluen els mecanismes moleculars que s’esdevenen durant la criopreservació espermàtica, que és la tècnica més eficient per la preservació d’espermatozoides.

Alhora, la tesi “contribueix a ampliar el coneixement sobre les causes d’infertilitat masculina i contribueix a l’optimització de les tècniques de preservació espermàtica”, que són especialment rellevants en pacients que han de rebre tractaments que poden afectar la fertilitat —com ara els oncològics— però també per preservar el semen en bancs de donants, i com a part dels tractaments de reproducció assistida.

Els guardonats pels treballs finals de grau han desenvolupat un ampli ventall de temàtiques: Ainhoa López Rivero (UB), ha efectuat l’estudi “La importància d'utilitzar diferents enzims de restricció en genòmics de població”; Aniol Cortès Tarragó (UB), ha desenvolupat un projecte titulat “Estudi del paper dels contactes dels reticles endoplasmàtics mitocondris en la fisiologia neuronal ”; Berta Mateos Vivar (UdG), la “Síntesi de pèptids en fase sòlida i avaluació de l’activitat in vitro contra el fitopatogen Xylella fastidiosa”; Guillem Izquierdo Arànea (UB), el treball “Genòmica poblacional de l'ocell marí més amenaçat d'Europa: la baldriga balear (Puffinus mauretanicus)”; i José Eduardo Robles Robles (UAB), “Microtalks, pòdcasts per a la microbiologia de les ITS (Infeccions de Transmissió Sexual)”.

Amb aquesta iniciativa, el Col·legi pretén distingir l'excel·lència acadèmica i fomentar el progrés de la biologia, el desenvolupament científic i tècnic de la professió, així com posar en valor el seu servei a la societat.

Així, la tesi doctoral ha estat premiada amb 1.500 euros, mentre que cadascun dels cinc treballs de fi de grau seleccionats ha estat dotat amb 500 euros. En tots els casos, els autors amb la distinció han rebut un diploma i els seus treballs acadèmics es poden consultar en els canals en paper i online dels biòlegs catalans. El jurat de ha valorat principalment l'originalitat, la innovació i la utilitat dels projectes. 

L’acte ha comptat amb la presència de la degana de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, Mònica Iglesias Juncà, a més del degà i el vicedegà del Col·legi de Biòlegs, Lluís Tort i Jordi Carreras. Després d’aquesta primera edició del Premi CBC a la millor tesi doctoral 2023 i dels cinc Premis CBC al millor projecte de fi de grau 2023, els biòlegs catalans ja han obert la convocatòria per presentar candidatures pel 2024.