Milo Rau aborda a Temporada Alta el suïcidi d'una família partint d'un cas real

Els actors de 'Familie' són una parella i les seves filles a la vida real

Per què se suïcida una família sense motius aparents? És el punt de partida de 'Familie', una obra de Milo Rau basada en un cas real, el d'una família que es va penjar deixant una nota on s'hi podia llegir "Ens hem equivocat".

Una de les peculiaritats de l'espectacle, que es podrà veure en el marc del festival Temporada Alta, és que els actors (An Miller, Filip Peeters i Leonce i Louisa Peeters) són família a la vida real. La parella i les filles s'ho van pensar un temps abans d'acceptar la proposta de treballar plegats, sobretot perquè llavors les noies tenien 13 i 14 anys i havien de representar un drama esgarrifós. Després d'acceptar "el risc", exposen que l'obra és una reflexió sobre la família que deixa més interrogants que respostes.

An Miller ja treballava amb Milo Rau al Teatre Nacional de Gant quan li va explicar que tenia la idea de treballar en un "drama familiar" i portar a l'escenari una reflexió sobre els vincles, la quotidianitat, la vida i què pot portar una família a acabar amb tot sense que hi hagi problemes evidents.

D'entrada, l'actriu ho va descartar però la llavor plantada pel director va continuar germinant quan li va proposar que no fos només ella la intèrpret, sinó que hi participés tota la seva família: la seva parella, el també actor Filip Peeters, i les seves dues filles, que aleshores tenien 13 i 14 anys.

Segons han explicat Miller i Peeters, la decisió no va ser fàcil, sobretot perquè les seves filles no eren actrius i, per l'edat, tenien por que haver de representar una tragèdia tan esgarrifosa les pogués afectar. I no només a nivell personal, sinó també temien que treballar junts en un drama com el que planteja 'Familie' pogués tenir un impacte negatiu en la relació familiar a la vida real.

Tot i això, i després de posar algunes condicions com ara que només es podia assajar i representar l'espectacle els caps de setmana o durant les vacances perquè les noies poguessin continuar estudiant i tenint una vida d'adolescents amb temps lliure per estar amb els amics, van decidir acceptar el risc i pujar al carro del projecte.

Miller ha detallat que, en un primer moment, van treballar sobre la base de la improvisació i això feia que tota l'estona busquessin motius que justifiquessin el suïcidi de la família. Durant aquest procés, però, van trobar el cas real de la família Demeester. Els quatre membres de la família es van penjar a Calaix l'any 2007 i l'única explicació que hi ha és una nota on s'hi pot llegir: "Ens hem equivocat massa".

"Per això, vam intentar buscar un cas d'una situació familiar on no hi hagués cap raó objectiva, on la família hagués comès aquests actes sense cap raó perquè el públic pogués pensar això em podria passar a mi o li podria passar al meu veí", ha detallat Peeters.

Els intèrprets avancen que els espectadors sortiran de l'espectacle amb més preguntes que respostes perquè apareixen interrogants com ara quin és el paper de la família, què és la felicitat o quin és el sentit de la vida però no s'aporten solucions. "El públic ve buscant una raó per la qual aquesta família va decidir suïcidar-se, i això és el que no volíem que passés. El públic ve i a vegades se sent una mica sorprès, o fins i tot enfadat, perquè no hi ha una raó de fons, és una bora de teatre que reflexiona sobre la vida i cadascú n'ha d'extreure la seva conclusió", ha concretat l'actor.

L'obra de teatre es va estrenar el gener del 2020 i el seu camí va quedar estroncat per la pandèmia. Això ha fet que ara les actrius que són i fan de filles tinguin 18 i 19 anys i una maduresa diferent a quan van començar. Segons ha explicat Louisa Peeters, el procés ha valgut la pena perquè l'ha pogut fer acompanyada per la seva família i sentint-se molt "cuidada". Això sí, tant ella com la seva germana estan estudiant carreres que no tenen res a veure amb el teatre i amb la interpretació. No descarten, però, tornar-hi en un futur.

'Familie' es podrà veure aquest divendres i dissabte al Teatre Municipal de Girona en el marc del festival Temporada Alta.