El Parc Natural del Cap de Creus comença a desempallegar-se de l'ungla de gat

Aquesta espècie invasora afecta a un 5% del parc natural

El 'carpobrotus', més coneguda com a ungla de gat, va arribar a la comarca de l'Alt Empordà com una planta ornamental i l'espècie, aprofitant les bones condicions del terreny, ha anat creixent i escampant-se per tota la zona.

La planta envaeix el terreny de les espècies autòctones, n'impossibilita el creixement i els pren la llum. Per eradicar aquesta espècie invasora, des de l'associació d'educació ambiental Biosfera han iniciat aquest diumenge unes jornades de voluntariat que s'allargaran fins a l'octubre.

Una desena de participants s'han posat mans a l'obra i han anat arrencant totes les plantes que els ha estat possible. Actualment aquesta espècie afecta un 5% del parc natural del Cap de Creus.

El projecte està organitzat des de l'associació d'educació ambiental Biosfera i compta amb la col·laboració del Parc Natural del Cap de Creus i l'Ajuntament de Cadaqués. La iniciativa havia d'arrencar aquest dissabte però la manca de participants va fer que els organitzadors decidissin aplaçar-ho fins l'endemà, diumenge.

Avui, una desena de participants vinguts d'arreu de les comarques gironines i de Barcelona s'han traslladat fins al paratge de Tudela, al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus, per ajudar a eradicar la presència d'aquesta planta a la zona. Amb cubells, bosses, guants i bambes s'han posat a arrancar totes les plantes que han vist per la zona. "El carpobrotus, més coneguda com a ungla de drac o dits de bruixa és originària de sud àfrica, és molt perjudicial perquè impossibilita el creixement de les plantes autòctones i canvia el terreny on s'instal·la", ressalta la coordinadora del projecte, Roser Farrés.

104 espècies exòtiques al Cap de Creus

Aquesta però no és la única planta invasora que ha trobat en el Parc Natural del Cap de Creus el seu nou hàbitat. A tota la zona ja s'han catalogat 104 espècies de plantes exòtiques, 12 de les quals tenen un comportament invasor com la gazània o l'àloe. Dues plantes que també han arrancat els voluntaris durant la seva jornada. "El que intentem amb aquesta iniciativa és sensibilitzar a la gent, fer-ho més participatiu i que la ciutadania tingui en compte que no es poden llançar mai plantes invasores als marges dels camins", ha detallat Farrés. I és que les jornades d'eradicació es complementen amb explicacions i detalls sobre la propagació d'aquestes espècies.

"Sóc biòleg de la Universitat de Girona, tinc amics que es dediquen a aquest àmbit i em va semblar una gran idea poder participar-hi, tot el que sigui eradicar espècies invasores és important perquè cal preservar el que és nostre", explica un dels voluntaris, l'Àlex. "És una greu amenaça per al nostre ecosistema", explica una altre de les participants, l'Agnès.

Aquests jornades s'allargaran durant tots els caps de setmana fins el proper mes d'octubre tot i que s'aturaran els treballs des del 15 de juliol al 30 d'agost perquè coincideixen amb l'època turística. Des de l'organització fan una crida a la població perquè es sumi al projecte. La direcció també preveu fer sortides amb grups durant la setmana.  "Esperem que no ens trobem amb moltes sorpreses perquè avui ja hem vist que la planta s'ha començat a escampar mitjançant les llavors, una cosa que desconeixíem que pogués ser possible abans", ha conclòs Farrés.