El PSC de Girona vol saber per què el consistori va pagar el mur per prevenir inundacions al riu Ter

Paneque considera que els 414.000 euros havien de provenir de fons privats

El PSC de Girona vol saber per què el mur per prevenir inundacions al marge esquerre del Ter el va pagar l'Ajuntament i no els privats. El mur de formigó per prevenir inundacions uneix els estreps del pont de la Barca amb els del pont de França.

S'estén al llarg de 116 metres, en té quatre d'altura -la meitat, soterrats- i es va aixecar l'any passat. La paret ha de permetre evitar inundacions a tota aquesta zona (on hi ha comerços, una benzinera, un supermercat, cinemes i algun habitatge) davant una eventual crescuda del riu.

L'obra va costar 414.003,27 euros i, segons va anunciar l'anterior equip de govern de Junts i ERC, per a la seva construcció l'ACA va concedir una subvenció de 229.147,59 euros.

Al ple d'aquest dilluns, però, a l'apartat de precs i preguntes, Sílvia Paneque va demanar sobre un decret d'alcaldia -aquest, ja signat per Lluc Salellas- a través del qual l'Ajuntament de Girona renunciava a la subvenció.

La tinenta d'alcaldia de Transformació Urbana, Cristina Andreu, li va respondre que el consistori havia hagut de fer-ho perquè, després de parlar amb l'ACA, es va veure que hi havia estudis previs "que no s'havien previst" i, finalment, el projecte no s'adequava a la convocatòria de subvencions.

I aquest decret d'alcaldia renunciant a la subvenció de l'ACA, de fet, és el que ha desembocat en tota una bateria de preguntes del PSC -algunes d'elles, dirigides també a l'Agència- i en la petició d'un informe jurídic als serveis municipals. D'entrada, Paneque reclama saber quin és l'import exacte de l'ajut al qual s'ha renunciat, perquè tot i que sempre s'hagi parlat dels 229.000 euros, quan ella consulta l'expedient que recull el decret, la quantitat que li surt és de 43.260.

Però més enllà de les xifres, allò que preocupa els socialistes és saber per què l'Ajuntament de Girona va pagar l'obra amb diners públics. Ja que, segons sostenen, qui hauria hagut d'assumir els costos del mur eren els privats (és a dir, la desena de propietaris que hi ha en aquesta zona, a cavall dels barris de Fontajau i de Sant Ponç).

Des del 2010

La portaveu del PSC explica que el planejament urbanístic que hi ha vigent en aquesta àrea -el polígon d'actuació del pont de la Barca- data de l'any 2010. I que tot i que dos anys després l'Ajuntament va engegar-ne una modificació, tan sols va arribar-se a la fase d'aprovació inicial. "En cap moment es va fer la provisional ni la definitiva", concreta Paneque.

Sigui com sigui, però, tant en un document com en l'altre, s'hi fa constar que l'ACA havia requerit que a la zona calia aixecar-hi una "infraestructura de defensa hidràulica" per prevenir avingudes sobtades del riu. I que, en tots dos casos, s'hi explicita que els costos d'aquesta obra "s'han de repercutir de manera proporcional als privats". És a dir, que tant les empreses com els propietaris dels habitatges haurien d'haver pagat el mur antiinundacions.

Segons concreta Paneque, a més, els documents de planejament també recullen que "l'execució del sector no comporta inversions a càrrec de l'Ajuntament". I que, de fet, tant aquell del 2010 com el del 2012 -que només es va aprovar inicialment- ja concreten quins percentatges de l'obra hauria d'assumir cadascun dels privats (en funció de si es tracta d'habitatges o d'empreses, i de la superfície que tenen al sector).

Informe jurídic

Per això, els socialistes demanaran ara un informe jurídic als serveis municipals per saber per què l'Ajuntament de Girona, i no els privats, va acabar pagant l'obra. En el cas de l'oposició, la petició es pot entrar via secretaria i l'han de subscriure un terç dels regidors del ple. "Demanarem per què el mur es va pagar amb fons públics, quan analitzant el planejament, semblaria que això correspondria als propietaris", ha afirmat Sílvia Paneque.

En paral·lel, els socialistes també asseguren que durant aquest darrer any, l'Ajuntament de Girona hauria d'haver fet un estudi sobre el comportament hidràulic de tots els rius de la ciutat en cas d'aiguats i episodis d'avingudes extraordinàries. Paneque explica que, de fet, aquest és el motiu que ha portat el consistori a renunciar a la subvenció de l'ACA, perquè aquest document s'hauria d'haver enllestit a finals de juny.

La portaveu del PSC diu que, després de resoldre la subvenció per aixecar el mur, l'ACA va donar al consistori un any de termini per redactar l'estudi. I com que això no es va complir, "aquesta és la causa que ha portat a renunciar a l'ajut".

Per això, els socialistes també demanaran ara a l'equip de govern com és que aquest estudi no s'ha fet. I en paral·lel, han adreçat una sèrie de preguntes a l'ACA demanant a l'Agència si tenien constància del que concretava el planejament urbanístic vigent sobre qui havia d'assumir l'obra.